SF vil stoppe alle skifergas-boringer

SF vil have lovgivning om udvinding af skifergas, der er så striks, at den aldrig kommer i brug.

Foto: Henning Bagger

SF vil have en lov om udvinding af skifergas, der er så striks, at den i realiteten aldrig kommer i brug, skriver Politiken.

»Jo mere viden vi får, jo mere må vi erkende, at der ikke skal bores efter skifergas på land. Der er alt for megen usikkerhed forbundet med det,« siger formand Pia Olsen Dyhr (SF) og opfordrer samtidig regeringen til at indlede forhandlinger med det franske olieselskab Total, der som de eneste i Danmark har fået tilladelse til at bore efter skifergas.

Selskabet er foreløbigt gået i gang med en prøveboring ved Dybvad i Nordjylland.

Pia Olsen Dyhrs bekymring går især på den proces, der går under navnet fracking, og som skal anvendes senere, hvis prøveboringen bliver en succes. Her sprøjtes kemikalier ned i undergrunden, og miljøministeriet har i et svar til Folketinget bekræftet, at der kan komme radioaktivt affald.

Energistyrelsen suspenderede Totals boretilladelse, fordi det franske selskab havde anvendt et kemikalie, der ikke var nævnt i miljøgodkendelsen.

Onsdag fik selskabet lov til at genoptage boringen, da myndighederne vurderede, at stoffet ikke er farligt at anvende, og Total har lovet at sørge for grundigere mærkning af kemikalier på borepladsen, så lignende uheld undgås.