SF vil spare på indkøb af nye kampfly

Danmark har ikke brug for 30 nye kampfly. Det fastslår SF få måneder før, de politiske partier skal udpege afløseren for de udtjente F-16-jagere. De Radikale trækker i samme retning som SF.

De danske F-16-jagere har aftjent deres værnepligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: FLYVEVÅBNET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SF bekender nu som det første parti kulør i den forestående tvist om Danmarks »største forsvarsindkøb i årtier«: Danmark har ikke længere brug for 30 kampfly. Færre – helt ned til 18 stk – er tilstrækkeligt.

»Vi skal ikke have 30 fly, som vi har i øjeblikket. Det er slet ikke nødvendig. Vi kan bestemt gå ned i antal – helt ned til 18 kampfly, måske 24,« siger SFs forsvars- og udenrigsordfører, Holger K. Nielsen.

Han begrunder blandt andet SFs udspil med, at det er sparetider herhjemme, og at der er mange områder, herunder velfærden, der trænger til investeringer.

»Vi skal have et fly, der er så billigt som muligt i forhold til de behov, vi skal have dækket, og derfor er det vigtigt at få en diskussion af, hvad vi skal bruge flyene til,« fastslår SFs tidligere udenrigsminister, der mener, at Danmark skal drosle ned for de seneste års meget aktive deltagelse i internationale militære operationer.

De Radikale har hverken lagt sig fast på det præcise antal kampfly, eller om partiet er parat til at bruge de 20-30 milliarder kroner, som de nye fly ventes at koste. Men ifølge forsvarsordfører Zenia Stampe »flugter de Radikales holdning meget godt med SFs.«

»Det er klart, at vi trækker i samme retning som SF. Vi har et konservativt skøn over, hvad Danmark har brug for,« fastslår hun.

Den socialdemokratiske regeringspartner har derimod ikke noget bud på, hvor mange nye fly Danmark har brug for og skal bruge penge på.

»Det er for tidligt at sætte tal på. Forligskredsen (alle partier på nær Enhedslisten, red.) skal medio 2015 tage stilling til, hvilken af de tre flytyper, vi skal købe, og hvor mange. Men vi skal have det antal fly, der er brug for for at kunne beskytte Danmark og deltage i internationale operationer,« fastslår forsvarsminister Nicolai Wammen.

Venstre vil heller ikke sætte tal på antallet af nye fly og beskylder SF for »at holde fly­producenterne for nar.«

»Vi har jo bedt forsvarsministeren om en evaluering af de tre flytyper, der er i spil, så vi kan træffe en beslutning i forligskredsen. Den evaluering afventer vi,« siger Venstres forsvarsordfører Troels Lund Poulsen.

Han understreger, at SF med partiets tilslutning til forsvarsforliget har tilsluttet sig, at »forsvarets kapaciteter skal – for at varetage danske interesser – kunne deltage i hele spektret af internationale indsatser.«

»SFerne blev voldsomt militariseret, da de var med i regeringen. Nu vender SF tilbage til partiets klassiske forsvarspolitik,« siger Troels Lund Poulsen.

Dansk Folkeparti vil ikke være med til at skære i antallet af kampfly.

»Antallet afhænger jo af typen, vi vælger at købe. Men vi skal have et antal, der mindst svarer til det, vi har i dag,« siger Dansk Folke­partis forsvarsordfører Marie Krarup, der ikke vil udelukke, at forsvaret skal tilføres flere penge, hvis det er nødvendigt.

De Konservative ser heller ingen grund til at skære i antallet af kampfly.

»Og når det gælder økonomien, så skal vi jo øge vores forsvarsudgifter til to procent af bruttonationalproduktet. Det har NATO besluttet, og den hensigtserklæring har regeringen tilsluttet sig,« siger den konservative udenrigsordfører, Lars Barfoed.