SF vil skele til udlandet efter løsning på Taleban-krigere

Den eneste ordentlige løsning på problemet med Taleban-krigere, der befinder sig på tålt ophold i Danmark, er at få dem retsforfulgt, lyder det fra SF.

Foto: ANDERS BIRGER SCHJØRRING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internationale konventioner forhindrer Danmark i at sende en række tidligere Taleban-krigere fra Afghanistan tilbage til deres hjemland, og samtidig er det svært at retsforfølge dem i Danmark. Sidstnævnte er dog den eneste rigtige løsning, hvis man spørger SFs retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).

»Jeg er overrasket over, at vi har så mange, der er mistænkt for krigsforbrydelser i Danmark, og det er selvfølgelig ikke nogen, vi har lyst til at huse på den måde, vi gør det i Sandholmlejren, hvor de frit kan gå rundt. Langt det bedste ville være, hvis vi kunne give dem en form for dom. Det ville være det mest respektfulde over for ofrene,« siger hun.

Selvom flere af Taleban-krigerne ifølge Jyllands-Postens oplysninger har indrømmet at stå bag krigsforbrydelser i Afghanistan, er det vanskeligt at finde beviserne mod dem. Det anerkender Karina Lorentzen, men hun fastholder, at retssystemet er den eneste udvej:

»Jeg synes, vi skal undersøge, om der er andre lande, der har haft lignende problemer og prøve at høre, hvordan de løser det,« siger hun.

Dansk Folkeparti foreslår at bruge den danske bistand til Afghanistan til at presse myndighederne til at tage imod de tidligere Taleban-krigere, mens Venstres næstformand, Kristian Jensen (V), vil undersøge, om der er andre lande, der vil tage imod dem - eventuelt i området omkring Afghanistan.

»Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg, at det er et paradeforslag. Jeg har svært ved at forestille mig, at noget land har lyst til at modtage en radikaliseret Taleban-kriger, og da slet ikke de lande, der ligger lige omkring Afghanistan, da de selv har problemer med Taleban,« lyder Karina Lorentzens reaktion.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) er på tjenesterejse og kan derfor ikke kommentere sagen. I en skriftlig kommentar understreger hun dog, at hun er frustreret over sagen og tilføjer, at Udlændingestyrelsen hvert halve år undersøger alle sager for at se, om der »fortsat er hindringer for at udsende dem.«