SF vil skabe 40.000 nye arbejdspladser med grøn teknologi

SF foreslår på weekendens landsmøde at investere i nye arbejdspladser til ufaglærte, faglærte og akademikere.

SF Landsmøde lørdag den 25. marts 2017 i Odeon i Odense. Her ses formand Pia Olsen Dyhr under hendes åbningstale.. (Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis danskerne skal være rustet til fremtiden, vil det kræve, at der bliver investeret i at skabe 40.000 nye produktionsarbejdspladser.

Arbejdspladserne skal både være for de faglærte, ufaglærte og akademikerne.

Sådan lyder SF-formand Pia Olsen Dyhrs forslag til at håndtere den stigende globalisering.

Forslaget kommer på førstedagen af weekendens landsmøde i Odense.

- Hvis vi skal ruste os til fremtiden, så skal vi investere i nye job og erhverv, som kan erstatte de gamle, som forsvinder, siger hun i sin åbningstale.

Det skal ske ved at investere i den grønne omstilling, som ifølge SF vil give danske virksomheder en fordel på markedet og dermed skabe eksportjob.

Investeringen i de nye arbejdspladser skal ifølge partiformanden kombineres med en beskæftigelsespolitik, der "hviler på et princip om, at der er plads til alle og brug for alle".

Afsættet for forslaget er en stigende bekymring for globaliseringen i befolkningen, og den skal tages alvorligt, fastslår SF-formanden.

Mens globaliseringen kan være til stor gavn for nogen, der kan nå morgenmøder i Shanghai og et weekendbesøg i Rio, kan det være en ulempe for andre. For globaliseringen kan muligvis koste dem jobbet, lyder det fra Pia Olsen Dyhr:

- Vi er nødt til at brede velstanden og væksten ud til hele landet. Ellers knækker det over og opbakningen til politikere og det politiske system krakelerer.

- Globalisering og frihandel er en god ting, men det skal reguleres langt mere effektivt, så vi sikrer lønmodtagerrettigheder, sundhed og miljø, siger hun i talen.

Investeringen i grøn teknologi skal ske ved fem nye tiltag, som SF vil arbejde for.

Partiet vil opføre fire nye havvindmølleparker, indføre elfærger og investere i en moderne vandsektor med udvinding af biogas og fosfor.

Derudover skal der investeres i et projekt, der bearbejder overskudshalm til bioethanol, som kan erstatte benzin, og fjernvarmen skal udbygges.

Det vil ifølge SF skabe cirka 19.000 job som følge af investeringer i Danmark. En øget eksport vil derefter skabe yderligere 20.000 job.

Den borgerligt-liberale tænketank Cepos mener dog, at planen samlet set vil skabe nul nye job. Til gengæld vil den gøre livet sværere for private virksomheder:

- Det er muligt, at SF kan øge beskæftigelsen i de grønne virksomheder ved at yde statsstøtte. Problemet er bare, at medarbejderne kommer fra alle de ikke-støttede virksomheder. Og så er der tale om et nulsumspil.

- Man flytter bare beskæftigelse fra ikke-støttede til statsstøttede virksomheder. Det er ikke det, dansk økonomi har brug for nu, siger Cepos' cheføkonom Mads Lundby Hansen.

/ritzau/