SF vil presse Israel på bosætterøkonomien

Den kommende danske regering skal sætte Israel stolen for døren i forhold til bosættelser, mener SF, der mandag har præsenteret tre forslag til, hvordan man kan tvinge Israel til at droppe sine bosættelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Suspendér EUs handels- og associeringsaftale med Israel, overlad ansvarsbyrden for mærkning af bosættervarer til Israel og forbyd det offentlige at bruge virksomheder, som opererer i bosættelserne.

Sådan lyder tre forslag fra SF til, hvordan en kommende dansk regering kan presse Israel til at opgive bosættelserne på Vestbredden og reelt indgå i forhandlinger om en tostatsløsning. Det fortæller partiets udviklingsordfører, Trine Pertou Mach (SF), der mandag eftermiddag har fremlagt forslagene på den palæstinensiske ambassade i København.

»Israel har været tonedøv over for pres fra det meste af omverdenen igennem lang tid. Og sagen er, at hvis vi på nogen måde skal nå frem til forhandlinger om en tostatsløsning mellem Israel og Palæstina, så skal Israel altså begynde at rykke sig. Vores vurdering er, at et af de steder, man kan presse Israel, det er på bosætterøkonomien,« siger Trine Pertou Mach.

SF foreslår konkret en tretrinsraket, der skal lægge politisk og økonomisk pres på Israel.

Ifølge Trine Pertou Mach vil en suspendering af EUs handels- og associeringsaftale betyde, at israelske varer bliver dyrere for forbrugerne i EU-landene, hvormed det vil blive sværere at afsætte dem.

Dernæst mener SF ikke, at regeringens frivillige mærkningsordning af bosættervarer virker, og derfor vil partiet gøre den obligatorisk, ligesom ansvarsbyrden for overholdelse af mærkningsordningen skal ligge hos Israel.

Det sidste forslag går på, at skatteborgernes penge ikke skal støtte israelske bosættelser på Vestbredden. Derfor skal hverken stat eller kommuner tillade indkøb af varer fra firmaer i israelske bosættelser, hvis det står til SF.

Aarhus Kommune har allerede besluttet at undgå bosættervarer, ligesom Københavns Kommune er ved at se nærmere på sådan en beslutning.