SF vil opdrage børn til at blive gode borgere

SF foreslår, at børneopdragelse ikke kun skal være op til forældrene. Men det er at gå for vidt, mener flere medlemmer, som betegner forslaget som formynderisk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børneopdragelse skal ikke kun være et forældreanliggende, mener SF. I et udkast til et nyt principprogram foreslår partiets landsledelse ifølge Information, at partiet skal mene, at forældre har pligt til at opdrage deres børn til blandt andet at betale skat.

- Enhver myndig borger har pligt til så vidt muligt at forsørge sig selv, at overholde landets love, betale sin fastlagte skat, udvise respekt over for andre mennesker og for fællesskaberne samt opdrage sine børn til at opfylde disse pligter, står der blandt andet i udkastet, som er sendt ud til medlemmerne, inden SF holder sit første landsmøde som regeringsparti.

Men internt i SF er der langt fra enighed om, hvorvidt partiet går for vidt ved at blande sig i børneopdragelsen.

- Efter min mening er det alt for autoritært og bør slet ikke være SFs politik. Det handler selvfølgelig om diskussionen om ret og pligt, men her er det kammet over i noget, som er alt for formynderisk. Den traditionelle folkesocialistiske linje med individuel frihed inden for stærke fællesskaber bliver undermineret, siger Peter Westermann, som er medlem af partiets landsledelse til Information.

For langt ind i stuen

Et andet medlem af landsledelsen, Trine Pertou Mach, mener også, at SF risikerer at gå for vidt.

- Jeg ville aldrig have skrevet den sætning ind. Ikke fordi jeg er uenig i, at man skal betale sin skat, men børneopdragelse hører ikke hjemme i et principprogram. Der er vi vist lige lovligt langt inde i spisestuen hos folk, siger hun til Information.

Men SFs næstformand, Meta Fuglsang, forklarer at partiet ikke er ved at rykke ind i de danske børneværelser for at diktere god børneopdragelse.

- Det er ikke vores stil. Der er heldigvis stadig mulighed for at komme med ændringsforslag. Det er klart, vi har forskellige grænser for, hvad vi skal italesætte, siger hun.

Principløst partiprogram

Det er dog ikke alene SFs ønske om at blande sig i børneopdragelse, der skaber splid i partiets bagland. Landsledelsens udkast til nyt principprogram er ganske enkelt principløst, mener de to tidligere folketingsmedlemmer for SF, Leif Hermann og Pernille Frahm.

- Der er ingen socialisme tilbage. Hvis man vil det, bør man gøre opmærksom på, at man har lavet et nyt parti. Vedtages udkastet, kan partiet fortsætte nedturen, siger Leif Hermann, mens Pernille Frahm betegner udkastet som »Socialdemokratiet light«.

BNB