SF vil lukke for lukrativt pensionstrick

Folkevalgte skal ikke have mulighed for at nedsætte deres egen pension. Det stiller SF nu forslag om for at lukke lukrativt smuthul.

Arkivfoto: SFs gruppeformand Jacob Mark. Han stiller nu forslag om at lukke for lukrativt smuthul. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SF stiller nu ændringsforslag om at fjerne folketingsmedlemmers mulighed for at nedsætte sin egen pension. Det fortæller DR.

Det sker, efter det i sidste uge kom frem, at Socialdemokratiets forslag om frivilligt at kunne fravælge politikerpensionen indeholder et lukrativt smuthul.

Smuthullet går ud på, at folkevalgte, der har siddet i mere end 20 år, med Socialdemokratiets forslag, kan fortsætte opsparingen efter det tyvende år, fordi de frivilligt kan overgå til en anden, lavere pensionsform. De politikere, der sidder i Folketinget i lang tid, kan altså med det oprindelige forslag overgå fra politikerpension, der stopper efter tyve år, til arbejdsmarkedspension og på den måde fortsætte med at spare penge sammen til pensionen.

Det oprindelige forslag kom fra Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen som en reaktion på kritik af den lukrative politikerpension. Det åbnede op for, at folketingspolitikere frivilligt kunne frasige sig politikerpensionen og overgå til den almindelige arbejdsmarkedspension. Enhedslisten tog imod ændringsforslag, og meldte ud, at partiets folketingsgruppe kollektivt ville frasige sig politikerpensionen. SF vil nu rulle forslaget tilbage for at lukke for det lukrative smuthul, men foreslår i samme ombæring at folketingspolitikere kollektivt burde overgå til en klassisk arbejdsmarkedspension.

»Jeg mener ikke, det er op til politikere at bestemme deres egen pension. Alle skal have den samme. Og jeg mener, at det burde være en arbejdsmarkedspension, men der er altså også et smuthul i S-forslaget, når man efter at have ramt pensionsloftet kan overgå til en ny pensionsform og blive ved at optjene pension,« siger SFs gruppeformand Jacob Mark til DR.

Enhedslisten bakker op om det nye forslag, men mener, ligesom SF, at man helt burde overgå til klassisk arbejdsmarkedspension.

»Vi stemmer ikke for et forslag, som betyder, at politikere, der har siddet rigtig længe i folketinget, kan optjene endnu mere pension. Og man kan dermed sige, at SF-forslaget er det mindst slemme af to onder,« siger Enhedslistens gruppeformand Pelle Dragsted til DR.

Henrik Sass Larsen betegnede i sidste uge ændringsforslagene som en hjælp til politikere, der havde brokket sig over lukrate politikerpensioner.

»Vi er jo nogen, der i mange år har skulle stå på mål for de lønninger, som politikerne har, mens vi har skullet høre på udbredt kritik fra andre kollegaer, der mener, at vi får for meget i løn. Nu får man så muligheden for at få afstemt sin samvittighed,« sagde han.

Det var under Folketingets andenbehandling af lovforslaget, at det kom frem, at forslaget indeholder et lukrativt smuthul for de folketingsmedlemmer, der sidder i mere end tyve år. Tredjebehandlingen finder sted i salen næste uge.