SF vil lovgive mod burka i busser

SF åbner nu for at stemme for en lov, der forbyder muslimske kvinder med månedskort at beholde burkaen på, når de stiger på bussen.

Kvinder med forskellige religiøse hovedbeklædninger: Øverst hijab (tv) og niqab, nederst chador (tv) og burka. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens både Venstre og Socialdemokraterne tøver med at bakke op om en lov, der blåstempler at buschauffører kan kræve, at muslimske kvinder med månedskort til bussen tager burkaen væk fra ansiget ved busindgangen, overhaler SF nu partierne inden om.

- Hvis ministeren kommer med en lov, så fint, siger SFs retsordfører Karina Lorentzen.

Så er I klar til at stemme for?
- Ja. Når tildækkede kvinder har månedskort, så må man kunne forlange, at de letter lidt på sløret over for buschaufføren, så chaufføren kan se, at det er den rigtige person på kortet, siger Karina Lorentzen. 

Busserne kan lave fælles regler

Der findes ingen lov på området i dag. Busselskaberne er et kommunalt anliggende, og derfor er det op til det enkelte busselskab at bestemme, om chaufførerne må afvise tildækkede kvinder. Foreningen Nydanskers formand har tidligere efterlyst en klar lov på området, så både chaufførerne og kunderne ved, hvad de har at holde sig til. Fremfor lovgivning ser Karina Lorentzen dog helst, at busselskaberne sætter sig sammen, og laver fælles regler på området, så det dermed ikke er nødvendigt med en decideret lov. Og endelig er der også den mulighed, at burkaklædte kvinder køber et klippekort, hvor der som bekendt ikke er påtrykt et billede.

- Jeg tror ikke, at det er en krænkelse af menneskerettighederne ikke at kunne købe et månedskort, siger Karina Lorentzen.

Nogle busselskaber ser dog ud til, at være kommet politikerne i forkøbet, for de mener at have løst problemet med egne regler.

Det vakte opsigt, da en somalisk kvinde i april blev afvist af en buschauffør i Odense, fordi hendes ansigt var tildækket af en niqab, der skjuler alt på nær øjnene. Hun ville køre på et månedskort med foto, men da chaufføren ikke kunne se hendes ansigt, afviste han, at hun steg op i bussen. Det blev chaufføren senere kritiseret for at sin arbejdsgiver Fynbus.

S og SF ikke helt på bølgelængde

Socialdemokraterne er som udgangspunkt også enig med justitsminister Brian Mikkelsen, som i går meldte ud, at muslimske kvinder med månedskort til bussen skal smide burkaen ved indgangen til bussen, så chaufføren kan kontrollere om de er retmæssig ejer af buskortet. Han mener dog ikke som udgangspunkt, at det er nødvendigt at lave en lov, der blåstempler, at busselskaberne kan kræve burkaen af. Derimed er S og SF altså ikke helt på bølgelængden i det konkrete burkaspørgsmål.

Socialdemokraterne åbner derimod for, at lovgive mod at bilister bærer burkaer, da det kan udgøre en risiko i trafikken. Og hvis eksperterne er enig i, at burkabilister udgør en sikkerhedsrisiko, vil SF også lovgive om det, anfører Karina Lorentzen.

- Hvor der er saglige og objektive begrundede årsager til, at man skal være påklædt på en bestemt måde, så er det fint, siger Karina Lorentzen, der dog personligt tvivler på, at der hidtil har været trafikulykker med burkakvinder involveret
.

Berlingske Tidende mener: Gennem burkaens gitter