SF vil lægge kant til Socialdemokraterne med nyt skatteudspil

På tærsklen til et valg og med et nyt skatteudspil på vej spiller SF-formand Pia Olsen Dyhr sig på ny ind på Venstres banehalvdel forud for SFs landsmøde i weekenden.

SFs partiformand, Pia Olsen Dyhr, barsler nu med et nyt skatteudspil, der skal lette skatten for lavtlønnede i arbejde og afsætte flere penge til ledige, der eksempelvis har brug for efteruddannelse. Foto: Nils Meilvang
Læs mere
Fold sammen

Der regnes på store tal, skatteprocenter og afledte effekter i maskinrummet i SF i disse dage.

Forud for weekendens landsmøde og på tærsklen til et folketingsvalg handler det om at finslibe den folkesocialistiske sværdklinge. Danmark er på vej ud af krisen, men det skal naturligvis kunne betale sig at arbejde. Også selv om man stemmer SF.

Derfor barsler partiformand Pia Olsen Dyhr med et nyt skatteudspil, der skal lette skatten for lavtlønnede i arbejde og afsætte flere penge til ledige, der eksempelvis har brug for efteruddannelse.

SF spiller sig dermed ind på en politisk platform i dansk politik, som de borgerlige har kritiseret statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for at ignorere.

Finansskat skal betale lavere skat på arbejde

Ifølge Berlingskes oplysninger vil SF finansiere et højere beskæftigelsesfradrag ved at hente penge fra den finansielle sektor i kraft af tilslutningen til en skat på finansielle transaktioner – den såkaldte finansskat. Det er en gammel, hed SF-drøm, som blev parkeret, mens partiet sad i regering, men som frem mod det kommende folketingsvalg på ny skal spille en nøglerolle i partiets skattepolitik.

Tidligere har økonomer vurderet, at en europæisk finansskat kan indbringe syv mia. kr. ekstra i statskassen om året. Men det skøn er behæftet med stor usikkerhed, og i SF – hvor man den forgangne uge er dykket ned i det regnestykke – er vurderingen, at beløbet nok snarere er 7,5 mia. kr. Penge, som SF-formand Pia Olsen Dyhr ifølge Berlingskes oplysninger hovedsageligt vil øremærke til lavere skat for personer med lave indkomster.

Samtidig står det klart, at en mindre del af provenuet skal gå til ledige, der ikke får del i et højere beskæftigelsesfradrag, som f.eks. kan få mere betalt efteruddannelse, forklarer en kilde tæt på ledelsen til Berlingske.

Partitoppens planer om lavere skat til lavtlønnede blev præsenteret på et nyligt gruppemøde, og tirsdag fremlagde Pia Olsen Dyhr udspillet i overskrifter under et møde i SFs landsledelse hos 3F i København. Ifølge flere medlemmer af landsledelsen, som Berlingske har talt med, er det både smart, klogt og klassisk SF-politik. Det handler om at tage fra dem, der har, og give til dem, der har mindre, som et medlem udtrykker det.

Men skal Danmark tilslutte sig den finansskat, som EU-Kommissionen har foreslået, kræver det først og fremmest enighed i Bruxelles. En enighed, som der trods støtte fra Frankrig lige nu er lange udsigter til, og som der ikke er flertal for at tilslutte sig i Folketinget.

En torn i øjet på Thorning

Alligevel skal man være varsom med at undervurdere effekten af signalet, SF sender, i en valgkamp. SFs skatteudspil kommer i en tid, hvor Helle Thorning-Schmidt (S) igen og igen kritiserer V-formand Lars Løkke Rasmussen og de borgerlige partier for at gamble med velfærden, når de lover nye skattelettelser.

På den måde er SFs udspil på sin vis en torn i øjet på en statsminister, hvis parti stadig tæller mange medlemmer, der har vægret sig ved at skære i kontanthjælpen for visse grupper, når regeringen samtidig kunne finde penge til at lette selskabsskatten.

De vil nu kunne se, at partiets tidligere regeringsmakker i SF frem mod et valg vil advokere for en anderledes omfordeling.

Håndværkerfradraget er et andet eksempel på, at Pia Olsen Dyhr lægger sig tættere op ad Venstre, end Socialdemokraterne gør. For mens Socialdemokraterne afviser Venstres fradrag til danske boligejere, lægger SF sig midtimellem med et grønt alternativ. Det skal ifølge SF finansieres ved at tilbagerulle de selskabsskattelettelser, som partiet var med til at vedtage som regeringsparti.

Med til historien hører, at det ikke er mere end 14 måneder siden, partiformand Pia Olsen Dyhr overtog et SF i krise. Partiet væltede ud af ministerkontorerne og har været hårdt presset af Enhedslisten, der har tiltrukket mange tidligere SF-vælgere, som ikke kunne genkende sig selv i selskabsskattelettelser, kontanthjælpsreform og DONG-salg.

Den slags sager var med til at halvere SFs medlemstal, og for blot et år siden lå partiet faretruende tæt på spærregrænsen i enkelte målinger.

Men når Pia Olsen Dyhr stiller sig op på talerstolen foran sit parti lørdag i Falkonersalen på Frederiksberg, vil det være med håndsyet SF-politik på valgplakaten: Dagpenge, grønne fradrag på boligforbedringer og skattelettelser betalt af den finansielle sektor for nu at nævne et par stykker.