SF vil kopiere svensk anerkendelse af Palæstina

Sverige vil som det første større europæiske land anerkende Palæstina som en suveræn stat. SF ser det som en oplagt anledning til at tage diskussionen op i Danmark igen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye svenske regering vil ifølge avisen Dagens Nyheter anerkende de palæstinensiske områder som en selvstændig palæstinensisk stat. Dermed bliver Sverige det første større europæiske land, der anerkender Palæstina som en suveræn stat, og det bør ifølge SFs udenrigsordfører, Holger K. Nielsen (SF), sætte skub i den danske debat.

»Det bør da bestemt give anledning til, at Danmark går ind i de samme overvejelser,« siger den tidligere udenrigsminister.

Sveriges nye socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, siger ifølge Reuters, at konflikten mellem Israel og palæstinenserne kun kan løses gennem en to-statsløsning, og det er den danske udenrigsordfører helt enig i:

»Det er vigtigt, at der kommer så meget pres som muligt på Israel og også omverdenen for, at der bliver dannet en to-statsløsning. Det er det eneste, der kan skabe stabilitet i området. Det er en diskussion, der flere gange tidligere har været oppe, og jeg håber, at det her vil give anledning til overvejelser i den danske regering.«

Holger K. Nielsen har længe været fortaler for en dansk anerkendelse af Palæstina, men gjorde ikke selv noget ved sagen i sine 49 dage som udenrigsminister frem mod SFs regeringsexit i januar.

I den anden ende af Folketingssalen kalder Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen (DF), Sverige for en elefant i et glashus.

»Det er en direkte provokation, som ikke har nogen værdi udover at genere Israel, USA og EU og ødelægge muligheden for, at Sverige nogensinde kan blive mægler i denne konflikt,« siger Søren Espersen.

Han føler sig sikker på, at den danske regering med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i spidsen er »fornuftig nok« til ikke at følge Sveriges eksempel.

»Det er en stat, der ikke eksisterer. Man kunne for så vidt lige så godt anerkende Catalonien, Baskerlandet, Korsika eller Skotland. Det giver ingen mening ud over at skabe dårlig stemning og måske endda gøre det hele sværere,« siger Søren Espersen med henvisning til fredsprocessen mellem israelerne og palæstinenserne.