SF vil informere unge fritidsjobbere om deres rettigheder

For få unge kender deres rettigheder på fritidsjobbet, mener SF, som nu stiller forslag til regeringen om at lave en ny hjemmeside med oplysninger til de unge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som ung under 18 år må man maksimalt løfte 12 kilo på sit fritidsjob. Men det er de færreste unge, der er klar over det. Heller ikke mange unge ved, at de har ret til sygedagpenge. Og således »forsømmer« regeringen at informere de unge om deres rettigheder, mener SF.

Partiets arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen (SF), der hen over sommeren har fulgt Jobpatruljen, stiller derfor nu forslag til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), transportminister Magnus Heunicke (S) og uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) om at oprette en særlig hjemmeside med et »unge-univers«, hvor informationerne skal være let tilgængelige.

»Jobpatruljens arbejde hen over sommeren har vist, at der er mange unge, der ikke ved, at de for eksempel har ret til sygedagpenge, hvis de bliver syge i deres fritidsjob, og det betyder jo simpelthen, at der er et kæmpe oplysningsbehov,« siger Eigil Andersen.

En sådan ungdomsside skal blandt andet indeholde Arbejdstilsynets regler for unges arbejde, når de er under 18 år. Men også reglerne for SU og sygedagpenge. Desuden vil SF samle informationer om andre ting, som unge stifter bekendtskab med; såsom feriepenge, boligstøtte og ungdomsboliger, forklarer Eigil Andersen.

»Hvis man samler alle de her oplysninger på en ungeside, så tror jeg, at den godt kan gå hen og blive et hit,« siger han.

Unge-universet skal være en underside til den allerede eksisterende hjemmeside, borger.dk, der ifølge Eigil Andersen er både mangelfuld og for vanskelig at finde rundt i.

Ud over de tre ministre er SFs forslag også stilet til blandt andre Kommunernes Landsforening (KL), og arbejdsmarkedsordføreren håber, at ministerierne sammen med KL kan blive enige om, at man »forsømmer sin opgave« om at informere de unge - og derfor vil gøre noget ved det.

»Vi er simpelthen nødt til at komme sådan et behov i møde,« siger Eigil Andersen.

Han anerkender, at det ikke er nok at informere de unge, men at der også skal »laves et oplysningsarbejde over for arbejdsgiversiden«.