SF vil have kommuner til at bruge flere penge

SF ser gerne, at landets kommuner begynder at bruge flere af de mange skattekroner, der ligger i kommunekasserne.

1000 kroner i sedler. Ialt er her fotograferet 250.000 kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets kommunekasser bugner med penge. Men det behøver de ikke, mener SF, der hellere ser pengene brugt på nye job og mere velfærd.

»Jeg synes, kommunerne skal begynde at skabe nogle job og skal begynde at skabe noget gedigen velfærd, for vi ved, at det på sigt kan løfte os ud af krisen,« siger kommunalordfører Pernille Vigsø Bagge (SF).

Likviditeten i kommunerne var ifølge Jyllands-Posten ved slutningen af årets andet kvartal på over 34 milliarder kroner. Det er næsten ni milliarder kroner mere end i 2010 og 4,5 milliarder mere end i 2011.

Ifølge Jyllands-Posten mener flere, at årsagen til den stort opsparede pengemængde er, at kommunerne frygter sanktioner fra regeringen, hvis de bruger for meget. I den seneste rapport fra de økonomiske vismænd lød anbefalingen, at man lempede finanspolitikken med fem milliarder kroner i 2014 for at stimulere væksten.

Pernille Vigsø Bagge mener dog ikke, at det er Folketinget, der skal lempe på kravene til kommunerne, men i stedet kommunerne, der ikke skal være bange for at spendere.

»Vi har lavet et budgetlov, som sætter et loft for, hvor mange penge, kommunerne må bruge. Men når kommunerne så ikke lever op til rammerne, men sparer mere, så synes jeg, vi skal have en debat om, at de bør investere i stedet for,« siger hun.