SF vil have danske politikere ud af skyttegravene

De danske politikere skal ikke kravle i skyttegravene og skyde på hinanden med politiske krav efter terrorangrebene i Frankrig, mener SF.

Politikerne i Danmark må drage læring af de tragiske hændelser i Paris og ikke bare skyde på hinanden med politiske krav. Det siger gruppeformand i SF Jonas Dahl (SF).

Han kommenterer på de meldinger, som en række partier har fremsat i kølvandet på angrebet på satirebladet Charlie Hebdo og de efterfølgende drab og gidseltagninger.

Debatten har blandt andet handlet om, hvordan man kan forhindre lignende angreb i Danmark.

»Fra SFs side er vi sådan set både bekymrede for det, Enhedslisten har været ude med, om at vi nærmest bare skal sidde på hænderne. Vi er simpelthen bekymrede for, om truslen fra radikaliserede miljøer bliver taget alvorligt nok. Og tilsvarende er vi også bekymrede for noget af det, som højrefløjen foreslår, som kan knægte vores ytringsfrihed, og sågar er der nogle enkelte, der har foreslået at genindføre dødsstraf,« siger Jonas Dahl.

Han mener, at de danske politikere må forholde sig til de udfordringer, der er i Danmark i dag. Han henviser blandt andet til diskussionen om Grimhøj-moskéen ved Aarhus, der åbent tager afstand fra demokrati, og til de unge danskere, der rejser til Syrien for at kæmpe.

»Man har lært af bitter erfaring, hvad de unge har med hjem fra krigen i Irak og Syrien, og konsekvenserne så vi jo desværre i Paris i de foregående dage,« siger Jonas Dahl.

Han mener, at vejen frem er at se på, hvordan man kan forhindre unge i overhovedet at rejse af sted, at styrke det europæiske politisamarbejde og eventuelt også ny lovgivning og nye ressourcer.

»Vi er nødt til at tage en åben diskussion om, hvad der er brug for. Og der må vi ikke bare per automatik ryge i skyttegraven og enten ikke ville noget eller ville nogle helt ekstreme ting,« siger han og opfordrer til analyse og politiske drøftelser om problemet.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), opfordrede søndag politikerne på Christiansborg til at holde hovedet koldt og ikke tage forhastede beslutninger eller lave lovgivning i panik, der vil gøre indhug i danskernes frihedsrettigheder.

»Jeg har ikke hørt PET selv efterlyse flere ressourcer. Hvis PET efterlyser noget mere, så skal vi selvfølgelig se på det, men hvis det bare handler om, at nogle politikere vil komme med hårde udmeldinger, fordi der er sket noget forfærdeligt i Paris, så kan jeg ikke se meningen med det,« sagde hun.

Afvisningen af nye ressourcer til PET er uheldig, mener Jonas Dahl.

»Jeg er heller ikke sikker på, at det nødvendigvis skal være det, der skal være svaret, men vi er nødt til at tage diskussionen med åbent sind og åben pande. Hvis vi lynhurtigt afviser at give nye muligheder til politiet bare af princip, så er jeg bange for, at vi giver de her ekstremister for let spil,« siger han.