SF vil gerne have en integrationskommission

Politikerne er for dårlige til at komme med bud på, hvordan integrationsproblemerne i Danmark kan løses, mener SF, der bakker op om forslaget om en integrationskommission.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Integrationsudfordringerne hober sig op, og derfor kan det være en god idé at nedsætte en kommission, der kan kulegrave området.

Det mener SFs integrationsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), der støtter forslaget fra tre eksperter, der i søndagens udgave af Jyllands-Posten vurderer, at integrationen i Danmark har fejlet i en sådan grad, at regeringen bør nedsætte en kommission eller et ekspertudvalg, der kan komme med bud på løsninger.

»Umiddelbart synes jeg, det er en god idé. Der er ikke ret mange partier på Christiansborg, der har gode idéer til, hvordan vi løser integrationsudfordringerne. Jeg tror dybest set, at der skal mere til end de her generelle reformer som eksempelvis folkeskolereformen, der skal løfte de svage tosprogede elever, og kontanthjælpsreformen, der skal få de mest udsatte indvandrere ud på arbejdsmarkedet,« siger hun.

Det er blandt andre tidligere rigsstatistiker ved Danmarks Statistik Jan Plovsing, der foreslår idéen om en integrationskommission med henvisning til, at det stadig kun er under halvdelen af de ikke-vestlige indvandrere, der er på arbejdsmarkedet, mens indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikkerne.

»Det er naivt, hvis nogen tror, at integrationsproblemerne løser sig af sig selv med tiden. Det går tværtimod dårligt med at få en stor del af de ikke-vestlige indvandrere i beskæftigelse, og kriminaliteten har kun udviklet sig til det værre,« skriver Jan Plovsing i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

Karina Lorentzen Dehnhardt er enig i, at problemerne ikke løser sig selv, og at der er behov for en kulegravning af integrationsområdet.

»Jeg tror dog ikke, det ser så sort ud, som Jan Plovsing siger, det gør. Lang de fleste finder jo på en eller anden måde fodfæste i samfundet. Men de kunne måske have fået et bedre liv, hvis vi havde været mere præcise i vores indretning af de tilbud, vi har til dem. Men det er korrekt, at vi har en kæmpestor udfordring med indvandrerne,« pointerer hun.

Der er ifølge Karina Lorentzen Dehnhardt tale om »en tung gruppe«, og der mangler bud på, hvordan man får dem i gang, mener hun.

»Jeg synes, det var trægt både under den tidligere regering og også under den nuværende regering med at komme med løsningsforslag. Så det ville være rigtig fint med en kommission bestående af både uafhængige eksperter og praktikere, der beskæftiger sig med problemerne i det daglige,« siger integrationsordføreren.