SF: Vi bør dykke ned i ungdomssanktionerne

Socialdemokraternes retsordfører vil have justitsminister Mette Frederiksen til at redegøre for, hvorfor der ifølge tal fra ministeriet er store forskelle på kommunernes behandling af unge kriminelle.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) bør redegøre for, hvorfor kommuner i stor stil anvender forskellige strafformer til kriminelle under 18 år.

Sådan lyder kravet fra SFs retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), der kalder det for »mærkeligt«, at landets kommuner ifølge en rapport fra Justitsministeriet behandler unge kriminelle forskelligt. Mens nogle kommuner sender kriminelle unge under 18 år til afsoning på en socialpædagogisk institution, undlader andre kommuner at bruge såkaldte ungdomssanktioner som strafform og putter i stedet de unge bag tremmer.

»Når kommunerne anvender redskaberne til at få unge ud af kriminalitet på så forskellig vis, er man nødt til at blive klogere på, om det er fordi, de virker, samt hvorfor andre ikke bruger dem,« siger retsordføreren i SF.

Ungdomssanktionerne, som blev indført tilbage i 2001 og justeret igen i 2007, har ifølge Karina Lorentzen Dehnhardt generelt ikke haft medvind i landet. Hun er derfor nysgerrig efter at finde ud af, hvorfor det for eksempel kan lade sig gøre, at Esbjerg Kommune fra 2007 til 2013 idømte 33 procent af kriminelle unge en ungdomssanktion, mens kun syv procent af dømte og unge kriminelle i København blev sendt på institution.

»Det kan jo være fordi, de har fundet en model, der fungerer. Der er ikke nogen tvivl om, at der for år tilbage var store problemer med redskabet, som simpelthen ikke fungerede. Derfor er der behov for at få mere viden om forskellene, som vi bør dykke ned i med henblik på at blive klogere på, hvordan vi kan justere indsatsen i forhold til ungdomskriminalitet,« siger hun.

Det er nemlig altafgørende, at kommunerne lærer af hinanden, fastslår ordføreren:

»Målet er, at vi sikrer, at unge kommer ud af kriminaliteten. Det er bedst for dem selv og er også rentsamfundsøkonomisk en god idé. Så hvis nogle kommuner har gode erfaringer med ungdomssanktioner, bør vi udbrede dem til andre.«