SF: Venstres privathospitalsforslag er en fuser

SF mener, at Venstres forslag om øget brug af privathospitaler vil skade samfundet. Det er allerede forsøgt uden held.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil være at gå tilbage til en fuser, hvis Venstres idé om øget brug af privathospitaler bliver til virkelighed.

Det mener SF, som ryster på hovedet over Venstre-udspillet.

»Jeg synes, det er en umanerlig dårlig idé. Vi har været der, og det var en kæmpe fuser. Jeg forstår ikke, at Venstre vil tilbage til det,« siger SFs gruppeformand og finansordfører, Jonas Dahl (SF).

»Fuseren« er en henvisning til det frie sygehusvalg, som blev indført under VK-regeringen. Det førte i 2009 til, at Rigsrevisionen kritiserede Sundhedsministeriet for at have udbetalt unødvendigt høje takster til privathospitalerne for sundhedsydelser.

»Nu vil man så gå ud af det spor igen. Det er simpelthen pinligt, at man vil bruge skatteborgernes penge på den måde,« siger Jonas Dahl.

I Venstres udspil, som Berlingske lørdag beskriver, skal patienter kunne tage på privathospital fra dag ét for at få foretaget ambulante behandlinger. Med forslaget lægger Venstre ikke kun op til at genetablere det udvidede frie sygehusvalg med 30 dages behandlingsgaranti, der var en realitet under VK-regeringen, men at gå endnu længere og give endnu flere danskere ret til at blive udredt og behandlet i det private.

Jonas Dahl erkender, at der er brug for at komme ventelisterne på sundhedsområdet til livs. Men frit sygehusvalg er ikke vejen frem, siger han og henviser til, at et af problemerne er en mangel på speciallæger.

»Vi har for få speciallæger i Danmark, og det skal der rettes op på. Det skyldes, at de borgerlige i 80erne skar ned på lægestudiet, og det tager lang tid at uddanne nye speciallæger, og den mangel lider vi under i dag. Men man får ikke flere speciallæger ved at lade dem overføre til privathospitalerne,« siger Jonas Dahl.