SF udstikker ny udlændingekurs: Bakker op om flere stramninger

Med en ny linje i udlændingepolitikken vil SF lægge sig mellem »strammerpartierne« og venstrefløjen. Antallet af asylansøgere skal kontrolleres, og derfor bakker partiet op om flere af regeringens stramninger.

SFs gruppeformand, Jacob Mark, i Hastrupparken – et af de udsatte boligområder i hjembyen Køge. De udsatte boligområder i Køge er præget af høj arbejdsløshed og kriminalitet og er for Jacob Mark et tydeligt eksempel på konsekvenserne af årtiers fejlslagen integrationsindsats. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De udlændingepolitiske fronter blev hurtigt trukket op, da den verdensomspændende flygtningekrise for alvor nåede Danmark sidste år, og flygtninge og migranter pludselig vandrede på motorvejene.

Regeringen lancerede historiske stramninger, som blev vedtaget med støtte fra blå blok og Socialdemokratiet, og på den anden side stod venstrefløjen og plæderede for, at stramningerne var »umenneskelige«, og at man i stedet burde række hånden frem mod folk i nød.

Det var, da fløjene manifesterede sig, at noget forrykkede sig i et af Folketingets partier, der med ét følte sig udlændingepolitisk hjemløst. SF har traditionelt tilhørt den blødere fløj, men partiet vil nu tage et skridt længere ind mod den udlændingepolitiske midte.

Den nye kurs har været undervejs i et år og er netop blevet vedtaget af en enig folketingsgruppe og landsledelse.

»Vi ser to positioner i dansk politik: Der er strammerpartierne, hvor Socialdemokratiet og de borgerlige har besluttet sig for, at der skal strammes på alt, hvad der kan strammes på – helst til kanten af konventionerne. Og så er der den anden fløj, hvor man nærmest vil tage imod så mange flygtninge som muligt og ikke anerkender, at der kan være et problem i det,« siger SFs gruppeformand, Jacob Mark, der er hovedarkitekten bag den nye linje:

»Dér er vi nødt til at stå i midten.«

Bakker op om asyl-nødbremsen

SF er parat til at føre politik efter devisen, at antallet af asylansøgere betyder noget, og at der er grænser for, hvor mange vi kan tage imod, hvis vi skal bevare vores værdisæt og sammenhængskraft og samtidig sikre en vellykket integration.

»På venstrefløjen har vi i ti år ikke talt åbent om, at der er udfordringer med integrationen, og at mange flygtninge ikke er i arbejde efter mange år i Danmark, fordi vi har været bange for retorisk at deltage i et eller andet strammerkapløb. Det er vigtigt, at vi nu er realistiske og ærlige om, at det koster noget at integrere,« siger Jacob Mark.

Konkret har SF udpeget fire områder, hvor partiet har rykket sig, og SFs politik lægger sig på flere punkter på linje med det udspil til nye asylstramninger, som regeringen har med i sin 2025-plan – partiet er blandt andet parat til at bakke op om regeringens asyl-nødbremse.

Med nødbremsen skal Danmark have mulighed for at afvise asylansøgere ved grænsen, hvis der igen opstår »en krisesituation, der sætter de danske grænser under pres«, som det hedder i regeringens udspil.

Derudover bakker SF også op om, at migranter kan sendes hurtigere hjem, og at mindreårige, uledsagede asylansøgere kan trækkes i lommepenge, hvis de skaber uro på asylcentrene. Som det fjerde mener SF, at der bør være en bedre kontrol ved Europas ydre grænser.

»Der er en stor del af regeringens udspil, som vi godt kan være med til. Nogle af regeringens tiltag vil fattiggøre folk, og det er imod vores linje. Men det, der handler om at skabe bedre kontrol med antallet, kan vi godt bakke op om,« siger Jacob Mark.

Derfor mener SF da også, at der skal være en balance mellem »humanismen og realismen« i udlændingepolitikken, og man er fortsat modstandere af integrationsydelsen, som gives til nyankomne flygtninge, samt stramningerne af reglerne for familiesammenføring.

Partiet mener også, at der skal skrues op for antallet af kvoteflygtninge, selv om regeringen har sat ordningen i bero.

Er det ikke nemt for jer at komme med en ændret linje nu, hvor der er ro på asyltallet?

»Det ville faktisk have været lettere for os at bruge billederne af flygtningene, der vandrede lige uden for folks hoveddøre til at sige, at vi er nødt til at stramme. Men vi kommer med det nu, fordi vi har brugt situationen i efteråret som en anledning til at reflektere over, hvad der er den rigtige politik,« siger Jacob Mark.

Villy og Holger har før forsøgt

SF-formand Pia Olsen Dyhr har siden partiets årsmøde i foråret forsøgt at positionere SF som det »realistiske parti« på venstrefløjen.

SF-formænd før hende i form af Villy Søvndal og Holger K. Nielsen har før forsøgt sig med at anlægge en lignende linje og har blandt andet fastslået, at SF og resten af venstrefløjen i højere grad skulle tage udfordringerne med indvandringen alvorligt. Dengang mødte baglandet dem med kritik.

Kommer der et nyt flertal i dansk politik, bliver SF et af de partier, der skal bringe Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til magten, og hun skal blive enig med sine støttepartier om en udlændingekurs.

Udlændingeordfører Dan Jørgensen (S) kalder SFs melding for »et skridt i den rigtige retning«.

»Det er på tide, at også venstrefløjspartierne siger højt og tydeligt, at antallet betyder noget,« siger Dan Jørgensen:

»Vi vil hilse det velkomment, hvis SF nu melder sig ind i forhandlingerne om udlændingepolitikken. Det har de ikke gjort i de forgange måneder, fordi de ikke ville gå ind for de stramninger, der skulle til.«

»Held og lykke med det«

For nylig lød det samstemmigt fra de Radikale, Enhedslisten og Alternativet, at Mette Frederiksen skal føre en markant blødere udlændingepolitik end i dag, hvis hun bliver statsminister. De Radikales udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen, ser SF-meldingen som et udtryk for, at partiet tækkes Socialdemokratiet.

»SF har åbenbart brug for at nærme sig Socialdemokratiet, og det plejer kun at gå én vej – og det er nærmere Dansk Folkeparti. Så held og lykke med det,« siger hun.

Enhedslisten og Alternativet er i tvivl om, hvor langt SF reelt er villig til at gå.

»Det bliver interessant at se, om de virkelig er villige til at bryde med konventioner og udfordre det internationale samarbejde, når det kommer til stykket,« siger udlændingeordfører for Alternativet Josephine Fock.

Støjberg: Ikke et rigtigt ryk

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har mandag indledt forhandlingerne om regeringens asylstramninger – uden at invitere de røde partier med. Hun kvitterer for SFs linje, selvom hun gerne havde set, at partiet var gået længere.

»Jeg er selvfølgelig glad for, at SF nu bakker op om flere af vores stramninger, og det er også vigtige elementer,« siger Inger Støjberg.

»Men jeg ser det ikke som et rigtigt ryk, og jeg synes, det er noget sent, de er kommet i tanke om det. På nogle af de store, tunge elementer som integrationsydelsen og familiesammenføringsreglerne har SF ikke flyttet sig. Og det er altså det, der styrer tilstrømningen,« lyder det fra ministeren.