SF tager dagpengekrav med til finanslovsforhandlinger

SF mener ligesom flere socialdemokrater, at der er brug for at ændre dagpengesystemet til gavn for de ledige. Det vil være et centralt krav fra partiet ved de kommende forhandlinger om finansloven.

SF er begejstret for meldingen om, at flere topsocialdemokrater ønsker en dagpengereform på denne side af et valg, som Berlingske skriver søndag. Og partiet er villigt til at lægge stemmer til en ændring, som skal gøre livet lettere for de ledige, fastslår gruppeformand Jonas Dahl (SF).

»Vi hilser det da velkomment, at der nu er socialdemokrater, der vil være med til at se på det problem, der opstår, når op til 35.000 danskere har mistet retten til dagpenge. Det skal vi have gjort noget ved, og vi glæder os over, at Socialdemokraterne er parate til at se på genoptjeningsretten,« siger han.

SF mener, at det skal være lettere at optjene retten til dagpenge. I dag skal man arbejde et år for at kunne få dagpenge, men den periode mener SF skal halveres til seks måneder. Samtidig foreslår partiet, at man gør den såkaldte arbejdsmarkedsydelse permanent, så man kan modtage den i det tredje år som arbejdsløs, når dagpengeperioden udløber.

»Genoptjeningskravet er for barskt. Det gør det for umuligt for folk med sæsonarbejde - for eksempel fiskere og håndværker, som ikke kan arbejde, når det fryser - at sikre sig en indtægt. Vi er nødt til at gøre en ekstraordinær indsats for at sikre, at de ikke mister deres indtægt,« forklarer Jonas Dahl.

På spørgsmålet om, hvorvidt man ikke burde forlænge dagpengeperioden til fire år, sådan som ordningen så ud, inden VK-regeringen halverede den sammen med de Radikale, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, svarer han blot:

»Jeg tror ikke, det er realistisk at gå den vej.«

SFs gruppeformand kalder det til gengæld realistisk at få ændret dagpengereglerne, også selvom regeringspartiet, de Radikale, ifølge Berlingske »kategorisk« afviser dette. En dagpengereform vil nemlig være et klart krav fra SF ved de kommende finanslovsforhandlinger, og det bør regeringen lytte til, siger Jonas Dahl.

»De Radikale har jo også en interesse i at sikre den her regerings fortsatte overlevelse, derfor er de selvfølgelig også nødt til at lytte til det parlamentariske grundlag, som vi er en del af. Sammen med Socialdemokraterne skal de jo have flertal for en finanslov, og så går jeg også ud fra, at de lytter til nogle af de krav, vi har fra SFs side,« siger han.

Han afviser samtidig, at SF ikke selv skulle have gjort nok for at ændre dagpengereglerne, da partiet selv sad i regering.

»Vi har gang på gang foreslået, at vi gør noget ved det her, vi har arbejdet for det internt og eksternt i regeringen. det er ikke nogen hemmelighed at vi mener, at reformen er for hård, vi kritiserede den både før og efter valget,« forklarer han.