SF skeptisk over for nye våben mod terror

Det er voldsomt, hvis der indføres totalovervågning af alle danskeres internetadfærd i kampen mod terror, mener SF. Partiet er dog åben over for at nuancere den såkaldte sessionslogning.

Læs mere
Fold sammen

Det er nødvendigt hele tiden at se det danske terrorberedskab igennem, men man skal ikke kaste et net af overvågning ud over en hel befolkning.

Sådan lyder kommentaren fra retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) til justitsminister Mette Frederiksens (S) udmeldinger om nye våben mod terror i et Berlingske-interview onsdag.

Udmeldingerne skubber døren på klem for redskaber som overvågning af flytrafikken, scanning af nummerplader og lagring af borgernes aktivitet på internettet - den såkaldte sessionslogning.

»Jeg synes, vi skal slå koldt vand i blodet og tænke meget nøje over, hvad det er for nogle redskaber, der bliver foreslået,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt til Berlingske Nyhedsbureau.

Hvad angår den omdiskuterede sessionslogning, understreger ordføreren det farlige i at overvåge en hel befolkning:

»Vi har set bagsiden af medaljen af masseovervågning af borgerne, og det kan altså resultere i problematiske ting, hvis oplysningerne bliver lækket eller misbrugt.«

Derfor er det ifølge Karina Lorentzen Dehnhardt vigtigt at træde varsomt, når man, som justitsministeren indikerer i interviewet, vil tilføje redskaber i våbenmængden mod terror.

Helt afvisende er retsordføreren dog ikke for at tage nye våben i brug. Men det kræver lidt skræddersyning.

»Vi skal være eftertænksomme og gøre det på en klog måde, hvis vi skal bruge sådan nogle redskaber, men hvis vi kan finde en måde at gøre det på, hvor det er et kirurgisk indgreb imod de kriminelle og terroristerne, så synes jeg, vi skal se på det,« siger hun.

Retsordføreren vil nu afvente og se, hvad justitsministeren lægger endelig op til på området.

»På nogle af områderne - blandt andet flyovervågningen - har jeg forstået, at man afventer en EU-dom, så man ved ikke en gang, om det vil være i overensstemmelse med EU-charter om grundlæggende rettigheder. Så jeg tror, det har lange udsigter,« spår retsordføreren.