SF ser gode takter i dagpengeforslag

Dagpengekommissionen lægger op til en mere fleksibel genoptjening af dagpengeretten, og det falder i god jord hos SF. Til gengæld afviser partiet at lade arbejdsløse betale for arbejdsløse.

Det er ikke ren SF-politik, men der er positive takter i Dagpengekommisionens forslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Løsningsmodellen havde afgjort set anderledes ud, hvis SF havde forfattet den. Men venstrefløjspartiet roser alligevel dele af Dagpengekommissionens længe ventede forslag til et nyt dagpengesystem, hvor færre skal falde ud.

»Kommissionen er blevet stillet en umulig opgave: Nemlig at finde pengene inden for systemet. Og det betyder jo, at forslaget handler om at spare på nogle ledige for at sørge for en bedre genoptjeningsmodel. Det er selvfølgelig ikke i orden. Vi vil tilføre flere penge, så det ikke er de arbejdsløse, der betaler for andre arbejdsløse,« siger formand Pia Olsen Dyhr (SF).

»Når det så er sagt, så er der også positive takter i forhold til genoptjeningen, og man gør det mere fleksibelt og belønner de folk, der kan tage et vikariat eller småjob. Det er gode elementer.«

Kommissionen foreslår et fleksibelt genoptjeningssystem, så arbejdsløse kan optjene retten til et ekstra år med dagpenge.

Som finansiering lægger kommissionen op til at indføre såkaldte karensdage, så dagpengene ikke bliver udbetalt for to dage i en måned hver tredje måned, dagpengemodtagere er ledig. Det kan forhindres ved at arbejde en uge hver måned.

Derudover skal dagpengesatsen for nyuddannede reduceres fra 82 til 78 procent. Og det vækker næserynken hos SF-formanden.

»Jeg synes ikke, finansieringen skal findes i systemet selv. Og det er et af de krav, vi går til forhandlingerne med,« siger hun.

Kommissionen regner med, at 6.700 personer årligt vil miste retten til dagpenge, hvis forslaget vedtages i sin helhed. Men Pia Olsen Dyhr har ikke tillid til tallet.

»Da de borgerlige lavede reformen i 2010, sagde de, at der maksimalt ville falde 2.000-4.000 personer ud af systemet om året. Og det er der i dag et stykke ned til,« siger hun og tilføjer:

»Så belært af tidligere erfaringer må man erkende, at tallene ikke altid holder. Det er vigtigt, at vi politikere kigger hinanden i øjnene og retter ind, hvis konsekvenserne af ændringerne er større eller mindre end hensigten.«

Kommissionen fremlægger sine anbefalinger mandag klokken 13.