SF: Salg af småøer er helt ude i hegnet

Et forslag om at sælge danske småøer til private bliver blankt afvist af SF. Sats på miljørigtig turisme i stedet, lyder det fra partiets ø-ordfører.

Karsten Hønge (SF). Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld navntoft

Det bliver et rungende nej til at skifte småøers beboere ud med privatejede jagtreservater eller wellnesspensionater.

Det siger SFs ordfører på området, Karsten Hønge (SF), efter en forsker fra Aalborg Universitet har foreslået at sælge de danske øer, der er stort set affolkede, til erhvervsfolk eller rigmænd.

»Det er helt ude i hegnet. Danmark er det land i Europa med mindst fri natur. Affolkede øer er en chance for at bruge dem som fri natur i stedet for at forære vores fællesskab til nogle rige russere,« siger han.

Det er forsker i ø-samfund Jørgen Møller fra Aalborg Universitet, der i Politiken står bag forslaget om at sælge de små øer i de danske farvande, hvor kommuner bruger millioner på at holde liv i øerne.

Men ikke alt i verden kan skrives ind i et regneark, mener Karsten Hønge.

»Alt kan ikke gøres op i, hvad der kan betale sig. Det at have beboede øer er en vigtig del af Danmarks historie, kultur og selvforståelse. Det er værdier, som ikke bare kan tælles for at se, om det kan betale sig,« siger SFeren.

Han anerkender dog, at der er tyndt befolkede øer, som er under et hårdt pres. Men løsningen er ikke at sælge til højstbydende og overlade øerne til private.

»Jeg vil gå i den modsatte retning af wellnesscentre og store hotelkæder,« fastslår Karsten Hønge og uddyber:

»Den turisme, vi skal trække til de her øer, skal være en basisturisme: Havkajakker, primitive campingpladser, shelters og så videre. Det skal ikke være turisme, der sætter et kraftigt miljøaftryk, sådan som et wellenesscenter gør.«