SF: Regeringens 2025-plan er et sminket velfærdslig

Med regeringens plan vil uligheden stige mere end 0,4 procent, som det ellers lyder fra regeringen.

Uligheden kommer til at stige mere med regeringens 2015-plan, end regeringen sagde til et pressemøde i sidste uge, siger økonomer. Free/Peter Andersen 0045 40106628 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Med regeringens forslag til en økonomisk plan frem mod 2025, vil forskellen på samfundets rigeste og samfundets fattigste blive større. Også større end regeringen ind til nu har påstået.

Det vil få alvorlige konsekvenser for det danske samfund, advarer SF's gruppeformand, Jacob Mark.

- Det her viser, at 2025-planen er et sminket velfærdslig. Når Claus Hjort Frederiksen (finansminister) har stået og fortalt, at uligheden kun stiger med 0,4, så er det jo faktuelt forkert, siger Jacob Mark, gruppeformand i SF.

Regeringen har ikke medregnet tiltag som lavere SU, tvungen pensionsopsparing og visse lettelser i skatten i sin opgørelse over, hvor meget den økonomiske ulighed stiger som følge af 2025-planen, skriver Jyllands-Posten.

Da regeringen fremlagde sin plan på et pressemøde i sidste uge sagde finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), at regeringens plan øger økonomisk ulighed med 0,4 procentpoint. Den stigning er målt på ginikoefficienten, der er den gængse indikator.

Men uligheden kommer til at stige mere, siger økonomer.

- Det er jo helt fatalt, at man ikke medregner det, for så giver det ikke et retvisende billede, siger Jacob Mark.

- Det er typisk finansministeriet kun at medregne de positive effekter som skattenedsættelserne har. Man medregner ikke de store konsekvenser det vil have, når der igen skal findes besparelser på velfærden, siger han.

Generelt er ulighed steget de seneste år. Faktisk er den steget, siden Poul Schlüter forlod posten som statsminister. Fra 1994 til 2014 er den således øget med 6,5 procentpoint.

Reformer og vækstplaner i Helle Thorning-Schmidts tid som statsminister betød, at tallet steg med cirka 0,6 procentpoint. I en periode var SF også en del af Thornings regering.

- For mig er det et mål, uanset om det er SF eller Venstre, der sidder i regering, at uligheden ikke kommer til at stige. Og sådan er det bare, siger Jacob Mark.

/ritzau/