SF: Positivt at flygtninges evner kortlægges

SFs integrationsordfører kalder det for en »rigtig god idé«, at regeringen vil udrede flygtninges kvalifikationer efter tre uger, så de kan komme hurtigere i arbejde.

Læs mere
Fold sammen

Regeringen lægger op til, at flygtninges uddannelsesniveau og andre kompetencer skal kortlægges, allerede tre uger efter de kommer til Danmark, og det er en rigtig god idé, mener SF.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lagde i sin nytårstale op til, at asylansøgere skal hurtigt ud på arbejdsmarkedet, og regeringen har torsdag løftet sløret for en lille del af planen.

»Rigtig mange af syrerne kommer med en god uddannelse lige nu, så der kunne man med fordel få kortlagt, hvad det er, de kan, og måske give dem nogle kurser, så de kan konvertere deres udannelse og bruge dem på det danske arbejdsmarked kombineret med en hurtig omgang sproglæring,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

I dag bliver flygtninge først systematisk udredt, når de har været på et asylcenter og kommer ud i kommunerne efterfølgende. Men med regeringens nye plan skal flygtningene allerede igennem en udredning efter to-tre ugers ophold på et asylcenter i Danmark. Her skal deres uddannelsesbaggrund og andre kompetencer kortlægges, og det skal bruges til at matche flygtningene med relevante kommuner og job.

At det skal ske allerede efter tre uger, er meget positivt, mener Karina Lorentzen Dehnhardt.

»Det handler om hurtigt at få dem i et job, og hvis de har nogle kvalifikationer, der kan bruges, så behøver man ikke at tage den helt store integrationsmaskine frem,« siger SF-ordføreren med henvisning til det obligatoriske treårige integrationsprogram, som flygtninge tilbydes efter en måneds ophold i landet.

Tal fra Udlændingestyrelsen viser ifølge dr.dk, at der sidste år kom knap 13.000 asylansøgere til Danmark, hvoraf halvdelen af dem var fra det borgerkrigshærgede Syrien. Eksperter har peget på, at flere af de syriske flygtninge ikke vil kunne varetage et job med det samme, og det er Karina Lorentzen Dehnhardt opmærksom på, pointerer hun.

»Jeg anerkender fuldt ud, at der kan være en udfordring lige nu, hvor der både er danskere og nydanskere, som er udfordret på deres jobsituation, men hvis folk kommer med rigtig gode uddannelser, så er det værd at få kortlagt, om de på en eller anden måde kan bruges til noget,« siger hun.