SF-plan gør det svært at give bistand

Regeringen vil flytte 2,5 mia. kr. fra udviklingsbistand til udgifter til flygtninge herhjemme. SF klar til at flytte nogle af pengene – hvis det rammer bistand til korrupte ulande. Det forbløffer en forsker.

For korrupt til dansk bistand? For to måneder siden besøgte handels- og udviklingsminister Mogens Jensen tre af de lande i Afrika, der modtager dansk udviklingshjælp, og var blandt andet på kamelmarked i Somaliland i Somalia – et af verdens allermest korrupte lande ifølge internationale undersøgelser og dermed et af de lande, som kunne komme i SFs søgelys som uegnet til dansk bistand. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver mere end vanskeligt at finde lande uden korruption, som er kvalificerede til at modtage dansk udviklingsbisstand.

Det konkluderer seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Lars Engberg-Pedersen, efter at SF og Enhedslisten har meldt sig klar til alligevel at følge SR-regeringens ønske om at skære i bistanden til ulande – hvis der vel at mærke tages de rigtige steder. Det betyder ifølge Enhedslisten, at der skal tages fra bestemte erhvervsprojekter og ifølge SF fra stater, der er korrupte eller anvender tildelte midler til at styrke landets militær.

Efter en runde finanslovsforhandlinger med finansminister Bjarne Corydon (S) sagde SF-leder Pia Olsen Dyhr sent tirsdag aften, at ikke alle udviklingsmidler bliver brugt rigtigt.

»Hvis der er lande, som er korrupte eller bruger pengene til militær, så har vi ikke noget problem med at kigge på det. Jeg vil ikke komme ind på konkrete lande, men selvfølgelig er der penge på udviklingsbistanden, der ikke bliver brugt til verdens fattigste. Og det er jo ideen med udviklingsbistanden,« sagde Pia Olsen Dyhr.

Den melding kommer bag på seniorforsker Lars Engberg-Pedersen.

»Det vil være svært at finde modtagerlande, der ikke er korrupte. Alle lande bruger jo også penge på militæret, så SFs udmelding ligner carte blanche til at skære virkelig dybt i bistanden. Opbakningen til udviklingsbistanden smuldrer – og nu også på venstrefløjen – hvis den udtalelse står til troende,« siger Lars Engberg-Pedersen.

Berlingske forsøgte onsdag uden held at få SF-leder Pia Olsen Dyhr til at uddybe, hvor korrupt et udviklingsland skal være, for at Danmark bør skære i bistanden. Eksempelvis er Afghanistan et af de ulande, der modtager størst bistand fra Danmark, men Afghanistan regnes samtidig for et af verdens mest korrupte lande. Organisationen Transparency International, der årligt udgiver undersøgelser om korruption verden over, havde således på den seneste opgørelse fra 2013 Afghanistan på en delt sidsteplads ud af 175 lande sammen med Nordkorea og Somalia.

Men det står dog klart, at SF trods partiets villighed til at bruge udviklingsmidler til asyludgifter herhjemme, ikke er klar til bruge et så stort beløb, som regeringen foreslår – nemlig 2,5 milliarder. Det har Pia Olsen Dyhr slået fast flere gange.

Afrika og Asien bliver ramt

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) vil ikke kommentere udspillet fra SF, så længe der forhandles om finansloven, hvor regeringens forslag om at omlægge 2,5 milliarder bistandskroner og dagpengene er de store knaster.

Men da regeringen i sidste uge meldte ud, at den næste år vil bruge 2,5 milliarder kroner på at modtage flygtninge herhjemme, løftede Mogens Jensen sløret for, hvor der skal skæres.

Pengene findes blandt andet ved at udskyde visse udviklingsprogrammer i Afrika og Asien, nedjustere støtten til en række samarbejdslande og organisationer samt annullere enkelte danske støttebidrag, oplyste ministeren, der dog erkendte, at omlægningen vil »gøre ondt«, selv om den er strikket så lempelig sammen som muligt.

Selv om SF og Enhedslisten koordinerer deres input til finanslovsforhandlingerne, er Pia Olsen Dyhrs åbning i forhold til at skære i bistanden til korrupte ulande det ikke.

»Ikke så vidt jeg er orienteret,« siger Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl, der dog heller ikke er total afvisende.

»Men vi må vide, hvilke lande det handler om, og hvilken form for bistand, SF har tænkt sig at skære væk. Det kommer an på en konkret vurdering,« siger Christian Juhl.

Han understreger dog, at Enhedslisten ikke vil være med til at overføre et så stort beløb som 2,5 milliarder kroner til asylarbejdet herhjemme.

»Det vil blive for blodigt,« siger han.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, har luftet muligheden for, at hendes parti vil være med til at skære i de erhvervsstøtteprogrammer, som finansieres af udviklingsmidlerne.

»Der er dele af udviklingsbistanden, der går til nogle erhvervsstøtteprogrammer, som måske i højere grad er støtte til nogle danske virksomheder end til udvikling. Så det kunne man godt forestille sig at spare på,« sagde Johanne Schmidt-Nielsen efter forhandlingerne i Finansministeriet tirsdag aften.

Journalist Karen Clement, Berlingske Nyhedsbureau, har bidraget til artiklen.