SF: Pædagogers politianmeldelse af børn er meningsløs

Det giver ingen mening, at en pædagog skal anmelde et barn til politiet, hvis pædagogen skal kunne søge om erstatning for vold. Det mener SFs børneordfører, som vil kalde to ministre i samråd.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som følge af en praksisændring fra Erstatningsnævnet sidste år skal en pædagog, som bliver udsat for vold begået af et barn, politianmelde volden inden for 72 timer, hvis pædagogen skal gøre sig forhåbning om at få tilkendt erstatning.

Men den praksisændring giver absolut ingen mening, mener SFs børneordfører, Jacob Mark (SF).

»Det kan skade tilliden mellem pædagogen og barnet, hvis pædagogen skal politianmelde barnet for at få erstatning. Samtidig kan det skade skolehjem-samarbejdet, ligesom vi mener, det er spild af politiets ressourcer,« siger han.

»Og jeg vil godt understrege, at vi nogle gange snakker om helt uskyldige tilfælde, hvor et barn i leg hopper op på ryggen af pædagogen og kommer til at skade pædagogen,« tilføjer han.

Erstatningsnævnet skærpede sin praksis i 2014, fordi nævnet mente, at det er vigtigt at få afklaret hændelsesforløbet. Men det kan den enkelte pædagog sagtens vurdere alligevel, mener Jacob Mark.

»En pædagog ved godt, hvornår noget er så alvorligt, at der skal en politianmeldelse til,« siger han.

Som en konsekvens af praksisændringen er nogle kommuner ifølge pædagogernes fagforening, Bupl, begyndt at vildlede pædagoger og andre omsorgspersoner og opfordre dem til ikke at indgive politianmeldelse af hensyn til blandt andet skolehjem-samarbejdet.

»Derfor er vi simpelthen nødt til at få en afklaring på, hvad der skal ske. Det er jo et kæmpe problem derude,« siger Jacob Mark.

Han vil nu indkalde de to ansvarlige ministre, børneminister Ellen Trane Nørby (V) og justitsminister Søren Pind (V), i samråd.

»Vi ser helst, at kravet om politianmeldelse bliver fjernet. Det giver ingen mening, at pædagoger skal anmelde små børn til politiet,« siger han.

Senest er Bupl sammen med Danmarks Lærerforening kommet med en noget særegen opfordring til sine medlemmer: Politianmeld børn, som har skadet eller ydet vold mod jer på arbejdet.

Men det er absolut ikke noget, de to fagforeninger gør af deres gode vilje, understreger Bupl-formand Elisa Bergman.

»Vi har brug for, at vores medlemmer føler sig sikre i deres job, og hvis man ikke politianmelder barnet, så har man rigtig svært ved at få erstatning, hvis man får varige mén. At politianmelde et barn strider mod vores faglige og etiske perspektiv, men det er desværre nødvendigt, indtil de her regler bliver lavet om,« siger hun.

Fra KL siger chefkonsulent Preben Meier Pedersen til Politiken, at han vil se dokumentation fra Bupl og Danmarks Lærerforening, før han vil »købe udsagn« om, at de to fagforeninger ikke har et eneste eksempel på, at der er nogen, der har fået dispensation fra kravet om politianmeldelse siden praksisændringen.