SF: Overvågningen i Danmark har taget overhånd

EU-Domstolen har tirsdag slået fast, at det omstridte logningsdirektiv er ulovligt. Noget tyder nu på, at den danske lovgivning på området skal ændres, mener SF.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Logningsbestemmelserne i Danmark må en tur under luppen og formentlig ændres.

Sådan lyder reaktionen fra SFs retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), efter at EU-Domstolen tirsdag har underkendt det såkaldte logningsdirektiv, som pålægger medlemslandene at indsamle telefon- og SMS-data fra alle borgere.

»Direktivet har aldrig været SFs kop te. Man har heller ikke sandsynliggjort særlig godt, at sessionslogning (på internettet, red.) er et redskab, politiet i høj grad anvender. Og dermed registrerer man jo internettrafik i et uhørt omfang og for ingen verdens nytte,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt, der også er formand for Folketingets Retsudvalg.

»Det er derfor vores indstilling, at vi hurtigst muligt skal kigge på, hvad det her har af betydning for dansk lovgivning. Der er noget, der tyder på, at vi skal lave loven om,« fortsætter hun.

Direktivet blev indført som en del af indsatsen mod terror og indført i Danmark i 2007. I fjor blev der foretaget 3,5 billioner registreringer af danskernes tele- og internetbrug. Det svarer til mere end én gang hvert minut døgnet rundt for hver eneste dansker.

I domstolens afgørelse hedder det, at »direktivet indebærer et meget omfattende og særligt alvorligt indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og til beskyttelse af personoplysninger, uden at dette indgreb er begrænset til det strengt nødvendige«.

Som følge af dommen er det nu op til de enkelte medlemslande, hvilke logningsbestemmelser de ønsker at anvende.

Berlingske Nyhedsbureau har forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Karen Hækkerup (S), men hun har foreløbig ikke reageret på henvendelsen.