SF om designerbørn: Det er etisk forkasteligt

Det er uetisk, at danske par rejser til Cypern for at blive fertilitetsbehandlet, så de selv har mulighed for at vælge barnets køn, mener SF.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor går grænsen?

Det spørgsmål stiller SFs sundhedsordfører, Özlem Cekic (SF), efter det torsdag er kommet frem, at man selv kan få lov til at vælge kønnet på sit barn, hvis man bliver fertilitetsbehandlet på en bestemt fertilitetsklinik i Nordcypern.

Og ifølge SFs ordfører er svaret klart. At vælge et barn til eller fra på baggrund af dets køn går langt over grænsen for alt, hvad der er etisk og i orden.

»Jeg synes, det er etisk forkasteligt. Man griber i den grad ind i naturens gang, og derfor er det også en alvorlig etisk debat, som vi bliver nødt til at tage. At man kan få lov til at vælge kønnet, højden på ens barn, og at man kan fravælge gener, der kan give fedme på lang sigt, synes jeg er en meget uhyggelig udvikling,« siger hun.

Ifølge SFs ordfører er det ikke okay at fravælge liv, der ikke fejler noget eller har et handicap, der kan forringe livskvaliteten, alene fordi barnet ikke har det ønskede køn. Og at nogle danske par benytter sig af det cypriotiske tilbud, fordi de brændende ønsker sig det ene eller andet køn, giver ikke grobund for at gøre den udvælgelse lovlig i Danmark, mener Özlem Cekic.

»Der er også forældre, der brændende ønsker sig en rugemor fra den store verden og en masse andre ting, men når man er i Danmark, så er det dansk lovgivning, der gælder. Samtidig ved man jo ikke, om metoden til at udvælge køn kan have langsigtede konsekvenser,« siger hun.

Hun er derfor glad for, at Sundhedsstyrelsen nu vil undersøge, om det er lovligt, at det danske rejsebureau KirugiRejser, reklamerer for ture til den cypriotiske fertilitetsklinik.

»Nu undersøger Sundhedsstyrelsen, om det her er lovligt eller ej, og det er jeg glad for. Men der er også behov for at kigge på et internationalt samarbejde for, hvordan man kan sikre, at for eksempel EU har ens retningslinjer på det her område. Jeg ser det her som et klart skridt i den retning, hvor man kan få lov til at designe sine børn, og det er ikke sådan, det skal være,« siger SFs sundhedsordfører.