SF og LA jubler over politiuniformer med ID

Både rød og blå blok i Folketinget er stærkt tilfredse med politiets anbefalinger om numre på betjentenes uniformer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vejen er banet for numre på politiets uniformer, efter en arbejdsgruppe torsdag fremlagde et forslag til justitsminister Karen Hækkerup (S) om, at betjentene i fremtiden skal bære markeringer med et bogstav og fire cifre på brystet.

Numre på politiuniformerne er en mærkesag for SF, og partiets retsordfører, Karina Lorentzen (SF), glæder sig over, at borgerne fremover kan identificere politibetjentene.

»Det her betyder noget for borgere, som ikke har kunnet føre klagesager, fordi de ikke har kunnet identificere den betjent, de har haft kontakt med. Jeg håber, ordningen betyder, at vi kan undgå de sager, for det slider på politiets image,« siger hun.

Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, har tidligere udtrykt bekymring for, om politiet med markeringer på uniformen ville blive nemmere mål for chikane og trusler. Ifølge Karina Lorentzen er bekymringen forståelig, men erfaringer viser, at det ikke bliver et problem med den foreslåede ordning, understreger hun.

»Jeg ved godt, at ikke alle politibetjente er lige begejstrede for det her. Men jeg håber, de tager godt imod det. Deres norske kolleger har ikke haft problemer med den ordning, men det er klart, at vi må følge, om det giver utilsigtede problemer, for eksempel i form af chikane,« siger SF-ordføreren.

I den anden side af Folketingssalen er der også positive reaktioner på politiets eget forslag til at identificere betjente. Liberal Alliance støtter modellen og forudser, at en løsning snart er på plads.

»Det er vigtigt, at borgere, som behandles uretfærdigt af en betjent, får mulighed for at klage over vedkommende, og det er desværre ikke altid muligt i dag, fordi betjente ikke kan identificeres. Men det er samtidig vigtigt, at betjentenes privatliv også beskyttes, og derfor er de konkrete anbefalinger spændende,« siger retsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA) i en skriftlig kommentar.

Ifølge forslaget, som Rigspolitiet og Politiforbundet, skal politifolkene skal have mulighed for at skifte markering, hvis de oplever chikane eller hvis de sendes ud til en ekstraordinær risikosituation,