SF og EL vil have Ombudsmanden ind i Eritrea-sag

Regeringens to støttepartier opfordrer Folketingets Ombudsmand til at gå ind i sagen om den omstridte Eritrea-rapport, så der kan laves en hurtigt vurdering af forløbet.

Mette Frederiksen inden samråd om Eritrea-rapporten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

SF og Enhedslisten har torsdag morgen justitsminister Mette Frederiksen (S) i samråd om Eritrea-rapporten.

Men regeringens to støttepartier vil ikke kræve yderligere undersøgelser eller kritik af ministeren, da det kan sætte en stopper for Ombudsmandens eventuelle indblanding i sagen.

Og det er netop et ønske fra begge partier, at Folketingets Ombudsmand skal tage stilling til kritikken af tilblivelsen af Udlændingestyrelsens omstridte rapport om forholdene i Eritrea.

»Det vil være rigtig godt, hvis vi får en mere uafhængig tilgang til det her. Vi skal huske på, at det kun er Udlændingestyrelsen, der har undersøgt sig selv. Så det vil være godt, hvis Ombudsmanden også går ind i det her,« siger SFs rets- og integrationsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).

Og det ønske får umiddelbar indflydelse på sagens videre forløb lige nu.

»Vi vil ikke gå ud med krav om yderligere undersøgelser politisk, advokatundersøgelser eller kritik af ministeren, fordi det vil forhindre Ombudsmanden i selv at tage Eritrea-rapporten op,« siger hun.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), mangler stadig en lang række svar på, hvad der er foregået i sagen, og hun håber derfor også på Ombudsmandens indblanding.

»Jeg ved, at Ombudsmanden overvejer at gå ind i sagen, og det håber jeg meget, at han gør. Det er vores bedste mulighed for at finde ud af, hvad der er op og ned, og hvad der er sket i den her sag. Jeg tror, der er meget, vi ikke kan få svar på i dag (torsdag, red.). Meget af det, der er mystisk i den her sag, handler om, at der har været embedsmænd ude og råbe vagt i gevær og kalde arbejdet for makværk. Og det forventer jeg ikke, at hun (justitsministeren, red.) kommer til at redegøre for på samrådet,« siger hun.

Justitsministeren selv kan hverken håbe til eller fra i forhold til indblanding fra Ombudsmanden.

»Jeg har hørt fra Ombudsmanden, og jeg ved, at Ombudsmanden overvejer sin videre stillingtagen. Jeg afventer, hvad han foretager sig. Det rigtige er at afvente medarbejdersagen, der kører lige nu. Derefter afventer vi, hvad Ombudsmanden siger,« siger Mette Frederiksen.

Folketingets Ombudsmand kan kritisere en myndighed og anbefale den at behandle en sag igen. Han kan dog ikke selv træffe afgørelser.