SF og EL klandrer kronprins for at omgå flertal i dopingsag

Kronprins Frederik stemte - mod Folketingets ønske - ja til russernes OL-deltagelse trods dopingbrug.

Danish Crown Prince Frederik was Wednesday August 24, 2016 to play golf as a prelude to the tournament European Tour: Made in Denmark on Himmerland Golf & Country Spa Resort. Kronprins Frederik var onsdag med til at spille golf som optakt til European Tour : Made in Denmark på Himmerlands Golf & Country Spa Resort . Her ses Kronprinsen. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

København. Repræsentanter fra kongehuset skal holde de royale fingre fra politik og afholde sig fra at handle på egen hånd.

Det mener SF's gruppeformand, Jacob Mark. Hans reaktion sker efter, at kronprins Frederik ifølge Information stemte for at lade Rusland deltage ved OL i Rio, og dermed gik imod et bredt flertal i Folketinget.

- Problemet er, at vi har et demokrati i Danmark, hvor vi vælger nogle politikere til at beslutte for os. Det skal kongehuset ikke blande sig i.

- Kongehuset skal varetage Danmarks interesser på andre områder, og det er det modsatte, der er sket her. Kongehuset er tilsyneladende gået ind og har ageret politisk, og det er et problem, siger Jacob Mark.

Ved den afgørende afstemning i Den Internationale Olympiske Komité (IOC) stemte kronprins Frederik for at lade Rusland deltage ved OL.

Dermed gik han direkte imod den danske regering og et bredt flertal i Folketinget, som ville udelukke russiske atleter.

Forud for afstemningen forsøgte Kulturministeriet flere gange at drøfte sagen med kongehuset, da kronprins Frederik er medlem af IOC. Men det skete aldrig.

Det fremgår af en aktindsigt, som Information har fået i Kulturministeriet.

IOC skulle stemme om Ruslands skæbne, efter at det var kommet frem, at landet havde et omfattende og statsstøttet dopingprogram.

Også Enhedslistens idrætsordfører, Søren Søndergaard, mener, at kronprinsen har handlet i strid med reglerne, hvis han har ageret politisk.

- I det danske samfund har vi en kontrakt med kronprinsen. Han får en del millioner, og for det skal han så repræsentere Danmark i forskellige sammenhænge.

- Han har handlet i modstrid med, hvad den danske regering og alle danske idrætsorganisationer har opfordret til. Han har ført den modsatte politik i den olympiske komité, siger Søren Søndergaard, som vil tage sagen op i Folketinget.

/ritzau/