SF og EL kan skabe flertal for flygtningeaftale

Regeringens plan for at integrere flygtninge bliver positivt modtaget af både SF og Enhedslisten. Sidstnævnte advarer dog mod, at flygtningene isoleres.

Læs mere
Fold sammen

Mens både SF og Enhedslisten i skarpe vendinger har kritiseret de asylstramninger, som regeringen netop nu forsøger at samle flertal for i Folketinget, kan regeringen formentlig regne med opbakning fra støttepartierne, når det gælder hjælp til kommunerne.

Sammen med Kommunernes Landsforening (KL) har regeringen torsdag nemlig indgået en aftale - eller en »forståelse«, som parterne kalder det - der skal løse udforingerne med at skaffe bolig til de ekstraordinært mange asylansøgere, der især er kommet til Danmark fra Syrien.

I hvert fald stiller begge støttepartier sig positive over for aftalen, hvori der lægges op til at indkvartere flere flygtninge under samme tag og bruge 200 millioner kroner ekstra på integration.

»Med de mange nye flygtninge er det helt forståeligt, at der er brug for fleksible regler for indkvartering. Derfor er det fornuftigt, at man for en periode opbløder planlovens regler, så der kan indrettes flygtningeboliger i for eksempel nedlagte skoler,« siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) fra Enhedslisten.

Også SF er overvejende positive over for flygtningeaftalen:

»Når nu kommunerne står i denne helt usædvanlige situation, kan det være fornuftigt nok at se på, om flygtninge kan indkvarteres på nye måder. Selvfølgelig skal forholdene være i orden, og indkvarteringen skal understøtte integrationen af flygtningene,« siger integrationsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).

Hos Enhedslisten understreger Johanne Schmidt-Nielsen dog, at den alternative husning ikke må føre til isolation.

»Det er vigtigt, at det ikke på længere sigt fører til, at flygtninge isoleres fjernt fra andre mennesker, eller at de bor under meget trange forhold. Så snart det er muligt, skal de have tilbud om at blive sluset over i ordinære boliger,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Og netop den øvelse at placere en stor gruppe flygtninge for sig selv kan være med til at vanskeliggøre integrationen, påpeger Anna Pill Damm, lektor i økonomi på Aarhus Universitet.

»Hvis de alle sammen er i samme båd, og ingen af dem har været i Danmark i nogle år eller har et job, så er det eneste, man vinder ved, at de bor sammen, at det kan være trygt. Men det giver for eksempel ikke flygtninge nogen viden om, hvordan man kommer ind på det danske arbejdsmarked,« siger Anna Piil Damm, der forsker i integration, arbejdsløshed og flyttemønstre.

Derimod er det vigtigt for flygtningene at få et netværk med mere etablerede indvandrere, der allerede har fået fodfæste på arbejdsmarkedet, betoner hun.

Netop integrationen har regeringen også en ambition om at sætte skub i, sådan som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) annoncerede det i sin nytårstale. Og som led i torsdagens aftale skal flygtningenes kompetencer klarlægges hurtigere - en rigtig god idé, mener KLs formand, Martin Damm (V).

»Det er godt, at regeringen og KL er enige om, at det er centralt, at nytilkomne flygtninge og familiesammenførte hurtigere får vurderet medbragte kvalifikationer. Det vil være en stor fordel for kommunerne, som hurtigere kan få gang i en beskæftigelsesindsats. Og en stor fordel for de mennesker, det vedrører.«

Regeringens udspil på integrationsområdet ventes at blive fremlagt til februar.