SF ønsker lov om lige arbejdsvilkår

Kommuner skal ikke kun opfordres til at hyre virksomheder, der har løn- og arbejdsvilkår svarende til det, der er almindeligt gældende. Det skal kræves ved lov, mener SF.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Løn- og arbejdsvilkår i kommuner og regioner skal sikres ved lov, mener SF's arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen. Han ønsker et lovkrav, der forpligter kommuner og regioner til at sørge for at løn- og arbejdsvilkår i virksomheder, der udfører offentlige opgaver, svarer til det, der er almindeligt gældende på området.

Forslaget skal komme social dumping til livs.

- Det offentliges penge skal ikke bruges på social dumping. Når der kommer udenlandske arbejdere og bliver dårligere aflønnet end danske, gør det danskere arbejdsløse på et urimeligt grundlag.

Udmeldingen kommer som reaktion på, at Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen i dagens Berlingske foreslår, at virksomheder, som vil udføre offentlige opgaver i kommunerne, skal oplyse, hvilken overenskomst og hvilke forhold lønmodtagerne arbejder under. Samtidig opfordrer han til, at kommunerne siger nej til de såkaldt »gule« fagforeninger.

Eigil Andersen bakker op.

- Det er en rigtig god idé, hvis den er juridisk holdbar, siger han.

I dag er staten igennem den internationale arbejdsorganisation, ILO, forpligtet til, at virksomheder, der udfører statslige opgaver, har overenskomster eller løn- og arbejdsvilkår, der svarer til det, der er almindeligt gældende på området. Kommuner og regioner er ikke forpligtede, men staten opfordrer kommuner og regioner til at kræve lige vilkår. Det er altså her, Eigil Andersen vil gå skridtet videre (SF).

- Vi synes, det ville være en god idé, hvis det ikke bare var en opfordring, men en decideret lov, siger han.