SF-nestor: Pia Olsen Dyhr er det rigtige valg

Tidligere gruppe- og næstformand i SF Aage Frandsen ser intet behov for kampvalg om formandsposten i partiet. Pia Olsen Dyhr er den rigtige kandidat, siger han.

Pia Olsen Dyhr (SF) har opbakning fra en samlet folketingsgruppe i sine bestræbelser på at blive SFs kommende formand, og nu melder en af de mest markante stemmer i baglandet sig også på banen med sin støtte til den forhenværende transportminister.

Partiets tidligere gruppe- og næstformand Aage Frandsen, der var folketingsmedlem for SF i mere end 20 år, stiller sig således også bag Olsen Dyhr.

»En forudsætning for, at man kan støtte en, er, at man synes, det er det rigtige valg, og at vedkommende er egnet, og det er jeg af den opfattelse, at hun er,« siger Aage Frandsen.

»Sådan som det ligger nu, mener jeg ikke, der er brug for andre kandidater,« siger han.

Aage Frandsen hæfter sig ved de udmeldinger, som Pia Olsen Dyhr er kommet med i forbindelse med, at hun meldte sig på banen som kandidat. Blandt andet når det kommer til det at gå i regering.

»Hun har understreget, at hvis man går ind i et regeringsprojekt, så skal man sikre, at man har et bedre grundlag for eksempel omkring økonomisk omfordeling, så man ikke bare skal sige ja til VK-regeringens økonomiske politik, som man gjorde det, da man kom til magten,« siger Aage Frandsen.

Han mener ligeledes, at formandskandidaten har en forståelse for den måde, som SF fungerer på.

»Hun lægger vægt på SFs partidemokrati, og hun lægger vægt på, at det er vigtigt, at man lytter til hinanden og lytter til, hvad andre siger. Hun fremhæver de ting, som jeg synes er vigtige i SFs partikultur, hvor man også lytter til mindretallet,« siger han.

Endnu har ingen andre kandidater meldt sig i formandskampen, og det hidtil bedste bud på en modkandidat, tidligere skatteminister Jonas Dahl (SF), har fredag gjort det klart, at han ikke stiller op. Også han peger på Olsen Dyhr.

Ifølge Aage Frandsen er der fordele og ulemper ved et kampvalg om posten, men med tanke på SFs øjeblikkelige situation, mener han ikke, det er gavnligt med flere kandidater.

»I nogle situationer er det fornuftigt, at der er et kampvalg, men jeg ser ikke noget behov for, at man skal have et kampvalg bare for, at der skal være to at vælge mellem. Jeg tror, at SF har brug for, at man viser sammenhold, mere end man har brug for, at man viser forskellighed,« siger den tidligere gruppeformand.

Pia Olsen Dyhr ser gerne, at SF kommer i regering igen engang i fremtiden, og det er Aage Frandsen enig i. Problemet ved at gøre det tidligere var, at SF gik ind på forkerte forudsætninger og med forkerte forventninger, mener han.

»Man var slet ikke forberedt på den situation, der var. Man forberedte sig på, at man ville have en SSF-regering, og man forberedte sig på, at de Radikale ikke skulle have indflydelse. Hvis omstændighederne er der, skal man selvfølgelig gå i regering, forudsat at man kan få SF-politik igennem,« siger han.