SF-nestor fryder sig over valget af Holger K.

Det er klogt af Annette Vilhelmsen at udpege Holger K. Nielsen som skatteminister, mener SF-veteranen Aage Frandsen. Den tidligere formand har stor erfaring og kan tage nogle slagsmål internt i regeringen, lyder det.

ARKIVFOTO. Holger K. Nielsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

Det kunne nærmest ikke være bedre. Med udnævnelsen af tidligere SF-formand Holger K. Nielsen som ny skatteminister sikrer partiets nye formand, Annette Vilhelmsen, sig dels stor erfaring at trække på og dels hjælp til at tage nogle af de hårde magtkampe med regeringens øvrige partiledere.

Det er holdningen hos SF-veteranen og en af partiets interne meningsdannere, Aage Frandsen, som er særdeles tilfreds med ministerrokaden.

- Jeg synes, det er klogt af Annette Vilhelmsen, at hun har valgt Holger, fordi han har meget stor parlamentarisk erfaring. Han har beskæftiget sig med mange sider af politik. Han har kastet sig ind i nye ting flere gange i sit politiske liv af gode grund - sådan gør man, når man har været i politik i mange år, siger Aage Frandsen, der af flere omgange selv sad i Folketinget for SF i perioden 1971-2005.

- Så han vil være en god samarbejdspartner for hende med hensyn til at sikre, at det, som, hun synes, skal være SFs profil, også bliver tilgodeset, siger Aage Frandsen.

Holger K. Nielsen blev første gang valgt til Folketinget i 1981, og 10 år senere vandt han kampen om partiets formandspost i en duel med nuværende klima- og energiordfører Steen Gade. I 2005 sagde han stop, og Villy Søvndal tog over som partiets leder.

Til sammenligning blev Annette Vilhelmsen sidste år valgt til Folketinget for første gang. Men det - og lidt til - kan Holger K. Nielsen råde bod på, mener Aage Frandsen.

- Det er rigtigt, at hun ikke har den store erfaring fra Folketinget, men det kan han kompensere for. Han kan også være den, som i nogle af de svære situationer i forhold til regeringspartnerne ved, hvordan historien var længere tilbage, og det er vigtigt at have en, der ved, hvad SF står for historisk. Det ved hun selvfølgelig også, men han ved det mere indefra, siger Aage Frandsen.

Netop under de interne slagsmål, der kan opstå blandt partierne i et regeringssamarbejde, vil Holger K. Nielsen blive en formidabel sekundant for Annette Vilhelmsen, mener Frandsen.

- Det vil han, fordi han netop har prøvet den slags rigtig mange gange, både med Socialdemokratiet og de Radikale, da SF var støtteparti for SR-regeringen i 1990erne. Så det har han erfaring med, lyder det.

SF-veteranen vil ikke forholde sig til fyringen af Thor Möger Pedersen som skatteminister, men fastslår, at Holger K. Nielsen er bedre end sin forgænger i forhold til at støtte Annette Vilhelmsen.

- Han er bedre for Annette Vilhelmsen i den situation, hun står i. Det er der ingen tvivl om. Hun har brug for ham som person, og hun har også brug for ham politisk, siger Aage Frandsen, der selv støttede Annette Vilhelmsen under den netop afsluttede formandskamp i SF.

Holger K. Nielsen overtager posten som skatteminister ved en ceremoni tirsdag eftermiddag klokken 13.30. En time senere får Annette Vilhelmsen overdraget ledelsen af Erhvervs- og Vækstministeriet af afgående minister Ole Sohn.