SF: Nedslidte må ikke blive sorteper i spillet om pensionen

Folk med fysisk hårdt arbejde risikerer at betale en høj pris, hvis man hæver pensionsalderen, lyder advarslen fra både SF og FOA. Hvis den hæves, skal det være nemmere at få førtidspension, mener de.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er dem, der gennem et helt arbejdsliv har løftet, båret, slæbt og slidt, skraldemænd, murere, sosu-assistenter, der bliver de store tabere, hvis man hæver pensionsalderen.

Sådan lyder advarslen fra SF, hvor arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF) anklager den radikale partileder, økonomi- og erhvervsminister Morten Østergaard (R), for at glemme de nedslidte, når ministeren taler for at hæve pensionsalderen.

»Sandheden er, at vi ikke alle sammen lever længere. Vi lever gennemsnitligt længere, men dem med lav indtægt, kort uddannelse og opslidende arbejde lever væsentlig kortere end de bedst stillede. Man kan ikke bare bede dem om at arbejde længere,« siger Eigil Andersen.

Hos FOA peger formand Dennis Kristensen ligeledes på gruppen med fysisk udfordrende jobs som de umiddelbare ofre, hvis pensionsalderen hæves. Han ser dog også udfordringer med øvelsen som sådan.

»Man skal fra politisk hold altid være forsigtig med at pille ved pensionen. Man skal huske, at der er rigtig mange mennesker, der har planlagt og indrettet sig efter udsigten til at skulle på pension på et bestemt tidspunkt. Det kan man ikke bare lige rokke ved,« siger Dennis Kristensen.

SFs Eigil Andersen anerkender, at der kan være behov for at hæve pensionsalderen, men han henstiller dog på det kraftigste til, at man fra politisk hold ændrer vilkårene for de fysisk nedslidte.

»Man bliver nødt til at åbne nogen muligheder for dem, der har haft et hårdt arbejde. Akademikerarbejdet er altså det samme som at arbejde som murer eller tømrer, hvor din krop bliver belastet på en hel anden måde. Vi kan ikke være bekendt at tvinge den gruppe til at stå uden indtægter, når de bliver ældre, så må vi som minimum sikre, at det bliver nemmere at få førtidspension,« siger Eigil Andersen.

Dennis Kristensen savner også det budskab i Morten Østergaards udmeldinger.

»Når man foreslår at hæve pensionen, forstår jeg ikke, at man samtidig åbner for, at det skal være nemmere at trække sig tilbage, hvis man er nedslidt. Det virker usympatisk,« siger FOA-formanden.

Det er allerede vedtaget, at pensionsalderen vil stige fra 65 til 67 år i 2027.