SF nærer spinkelt håb om forbud mod Hizb ut-Tahrir

Flere partier i Folketinget vil have Rigsadvokaten til at se på, om Hizb ut-Tahrir kan forbydes. Et forbud alene løser dog ikke problemet, mener SF.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SF ønsker som flere andre partier at stikke en kæp i hjulet på den islamistiske forening Hizb ut-Tahrir, efter den igen er kommet i søgelyset på grund af en række kontroversielle udtalelser.

Med justitsministeren i spidsen ønsker Socialdemokraterne, SF, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ifølge Politiken, at Rigsadvokaten på ny undersøger, om det er muligt at forbyde Hizb ut-Tahrir i Danmark og tvangsopløse foreningen.

SF støtter som nævnt et forbud, men retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) gør sig ikke store forhåbninger om, at det vil lykkes.

»Det er allerede blevet undersøgt i 2009, men nogle hævder, at der er sket en hel del siden. Der begynder at være en sammenkobling mellem Hizb ut-Tahrir og ekstreme militante miljøer, og derfor er vi åbne over for en ny undersøgelse hos Rigsadvokaten, men vi skal også være bevidste om, at det her nok bliver lidt op ad bakke. Det er ikke lykkedes med rockerne, og det lykkedes heller ikke med Hizb ut-Tahrir i 2009,« siger hun.

Retsordføreren erkender samtidig, at et forbud alene ikke løser problemet med medlemmernes ekstreme holdninger.

»Derfor skal man nok gøre noget andet og mere for at forebygge, at unge bliver tiltrukket af Hizb ut-Tahrir. Derudover skal vi sætte ind hver gang, der er noget at gå efter - er der opfordringer til vold og had, er der opfordringer som krydser vores straffelov, så må vi sætte ind,« siger hun.

Karina Lorentzen Dehnhardt erkender, at et forbud kan betyde, at medlemmerne så mødes i skjul, hvilket kan besværliggøre politiets overvågning af deres aktiviteter. Men hun mener alligevel, at et forbud er vejen frem, da det gør det sværere for Hizb ut-Tahrir at holde sammen og holde møder offentligt.

»Jeg tror, Hizb ut-Tahrir ønsker en åben konfrontation med politikerne og samfundet hele tiden, for det er nødvendigt for at rekruttere. Derfor kan det være interessant med et forbud,« siger SF-ordføreren.

Socialdemokraterne ser også frem til at få undersøgt, om Hizb ut-Tahrir kan forbydes.

»Vi nægter at anerkende, at der eksisterer en forening, som virker ved et kriminelt formål, og som i regi af foreningen kommer med så hadefulde udtalelser. Det har aldrig været meningen med ytringsfriheden og forsamlingsforeningen,« siger retsordfører Trine Bramsen (S), som mener, det i høj grad handler om at sende et signal om, at den slags ytringer ikke har noget at gøre med det danske demokrati.

Hun vil ikke forholde sig til, om et eventuelt forbud får reel effekt, eller om Hizb ut-Tahrirs medlemmer blot vil fortsætte deres aktiviteter i skjul.

Flere andre europæiske lande har allerede forbudt Hizb ut-Tahrir.