SF: Metrobyggeriet er et rædselskabinet

Nye afsløringer af arbejdere på metrobyggeriet i København, som ikke betaler skat, udløser vrede hos både SF og Venstre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»De skal jo have lønsedler. Det der, det går jo slet ikke,« siger SFs arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen (SF), efter at Politiken lørdag kan afsløre, at 13 ud af 33 udenlandske arbejdere hos metrokonsortiet CMTs underentreprenør Cipa ikke har betalt skat, og en medarbejder fortæller, at han ikke har modtaget en eneste lønseddel siden september.

»Det tyder meget kraftigt på, at der er tale om fup og svindel, hvor firmaet vil undgå, at der betales skat, så man formentlig kan give arbejderne en lavere løn, end de ellers skulle have,« siger Eigil Andersen.

Det, der gør sagen endnu mere »skrækkelig«, er ifølge arbejdsmarkedsordføreren, at det er skatteborgernes penge, der her bliver lavet social dumping for, da metrobyggeriet er en offentlig opgave.

»Det er et rædselskabinet med hensyn til, hvordan man ikke skal gøre både i forhold til social dumping og arbejdsmiljø,« siger Eigil Andersen, som mener, at sagen understreger behovet for en lov om kædeansvar.

»Det betyder, at hvis der ikke bliver betalt skat af en underentreprenør som i det her tilfælde, så kan Skat opkræve pengene hos hovedentreprenøren. Det vil betyde, at hovedentreprenøren tænker sig om to gange, før han entrerer med et østeuropæisk eller i det her tilfælde italiensk fup og fidus firma,« siger Eigil Andersen, der dog erkender, at der næppe er opbakning til det forslag i Folketinget lige nu.

Hos Venstre afviser arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V) da også forslaget, selvom han ligeledes er utilfreds med de manglende skattebetalinger blandt de udenlandske metroarbejdere.

»Hvis det, der er refereret i avisen, er korrekt, er det helt uacceptabelt. Jeg vil på baggrund af historien bede beskæftigelsesministeren redegøre for, hvilke tiltag Skat og Arbejdstilsynet har taget, for at bekæmpe social dumping.«

»Vi indgik en aftale i forbindelse med finansloven for 2014 om at styrke myndighedernes indsats i forhold til at bekæmpe social dumping. Her forventer jeg, at det her er et af de steder, hvor Skat skal være udfarende og sørge for, at de her forhold ikke finder sted,« siger Hans Andersen.

Venstre mener, at metrobyggeriets ledelse bør sikre sig, at de omtalte fejl ikke finder sted, og så skal myndighederne gennemfører kontrol, så det sikres, at der udbetales korrekt løn og at skatten bliver betalt.