SF lukker i om Jeppe Kofods gamle sexsag

De Radikale mener ikke, at udenrigsminister Jeppe Kofod burde have været udpeget som minister på grund af en 12 år gammel sexsag med en 15-årig pige, men SF afviser at kommentere sagen.

En 12 år gammel sag om, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) havde sex med en pige på 15 år, splitter nu støttepartierne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Mens de Radikale i dag har slået fast, at Jeppe Kofod ikke burde kunne være udenrigsminister på grund af en gammel sag om sex med en 15-årig pige ved en socialdemokratisk ungdomsfest, er der nu larmende tavshed fra et af regeringens øvrige støttepartier SF.

»Ingen – vi har ingen kommentarer,« skriver gruppeformand Jacob Mark i en SMS som svar på spørgsmålet om, hvem der kommenterer sagen hos SF.

Sagen er blevet aktuel igen, efter at de Radikales ligestillingsordfører, Samira Nawa, har sagt til B.T., at Jeppe Kofod på grund af sagen fra 2008 ikke var blevet minister, hvis det havde stået til de Radikale.

»Nej, vi havde ikke valgt en minister, der havde sådan en sag liggende. Det, der foregik, var jo sådan set ikke ulovligt, men der var tale om et medlem af Folketinget og en 15-årig pige, som var medlem af en politisk ungdomsorganisation. Det er ikke i orden, at der var en seksuel relation der,« sagde Samira Nawa til B.T. og fortsatte:

»Det var ikke i orden i 2008, og det er ikke i orden nu. Han burde have udvist bedre dømmekraft.«

Sex med 15-årig ved DSU-fest

Jeppe Kofod blev som folketingsmedlem i 2008 frataget sine ordførerskaber, efter at han havde haft sex med en 15-årig pige på et DSU-kursus i Esbjerg.

Dengang mente de Radikale ikke, at sagen skulle have konsekvenser for Kofod.

Til Politiken sagde den daværende næstformand Morten Østergaard:

»Vi vil ikke forsvare Jeppe Kofods handlinger, men en sådan lovlig dumhed ville ikke have fået de samme konsekvenser i forhold til tillidsposter i Det Radikale Venstre.«

I dag har Samira Nawa sagt til TV 2 News, at »tiderne har ændret sig«. Det skal ses i lyset af de seneste dages fortællinger om sexisme i blandt andet mediebranchen, efter at TV 2-værten Sofie Linde fortalte ved Zulu Comedy Galla, at en mandlig chef på DR truede med at ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun gav ham et blowjob, da hun var 18 år gammel.

På Christiansborg bliver debatten nu også aktuel. Til Politiken siger Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), at det nu skal undersøges i Folketingets ledelse, Præsidiet, om der er problemer med krænkende adfærd og sexchikane på Christiansborg.

»Nu er den debat kommet op at køre, og den har også ramt Christiansborg. Det skal tages alvorligt, og derfor vil jeg tage op på førstkommende præsidiemøde, hvordan vi håndterer det her,« siger han.