SF-landsmøde midt i vælgerkrise

Lørdag holder SF landsmøde. Det sker samtidig med, at tilslutningen til partiet er på et historisk lavpunkt. Det har hverken regerings-exit eller formandsskifte på nuværende tidspunkt ændret ved.

SF's nye formand, Pia Olsen Dyhr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når SF's nye formand, Pia Olsen Dyhr, lørdag slår dørene op til partiets ekstraordinære landsmøde, sker det midt i en vælgerkrise. I Berlingske Barometer står folkesocialisterne lige nu til 3,7 procent af stemmerne. Sammen med en række andre målinger fra februar er det den laveste tilslutning til SF i Barometerets fireårige historik.

Lægger man dertil, at Gallup i starten af februar registrerede den laveste tilslutning til partiet siden 1978, må betegnelsen 'et historisk lavpunkt' være den mest passende.

Regerings-exit og formandsskifte har ikke hjulpet. Den 30. januar 2014 valgte partiets daværende formand, Annette Vilhelmsen, at trække SF ud af regeringssamarbejdet og samtidig gå af som formand. Ser vi på, hvordan det er gået partiet i meningsmålingerne siden den skelsættende dag, kan vi afsløre, at der intet er sket. På dagen for SF's regerings-exit stod partiet til 4,1 procent af stemmerne, men partiet fredag aften kan mønstre en tilslutning på 3,7 procent. Det kunne umiddelbart se ud som en lille tilbagegang, men den statistiske usikkerhed på 0,4 procentpoint gør, at vi reelt kun kan tale om stilstand.

Ser vi på de to blokke over for hinanden, er der heller ikke meget at glæde sig over for det tidligere regeringsparti. Mens rød blok kan mønstre opbakning fra 43,1 procent af vælgerne, buldrer blå blok af sted med en tilslutning på 56,9 - og dermed udsigt til hele 99 mandater i Folketinget, hvis der var valg i dag.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.