SF kritiserer V-forslag for at føre til social dumping

SF mener, at Venstres tanker om at sænke lønkravet for indvandrere fra visse vestlige lande vil føre til social dumping.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil skævvride de danske lønforhold, hvis den nuværende grænse for, hvor meget en indvandrer må tjene om året, hvis vedkommende skal have arbejdstilladelse i Danmark, sænkes til 200.000 kroner.

Det mener SF, som reagerer på, at Venstre i et 26 sider langt internt arbejdspapir, som dr.dk er kommet i besiddelse af, foreslår at sænke lønkravet for indvandrere fra visse vestlige lande.

»Det er en løn, som vil betyde social dumping, da man kan nøjes med 200.000 kroner i løn i et job, hvor overenskomsten siger 300.000 kroner. Det vil også øge den danske arbejdsløshed, hvor vi i forvejen er ramt af 133.000 arbejdsløse,« siger SFs arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen (SF).

I dag ligger lønkravet for indvandrere på 375.000 kroner, men Venstre vil sænke niveauet for lande, der har »en økonomisk, kulturel og social udvikling, der minder om vores«, lyder det ifølge DR i arbejdspapiret, der peger på udlændinge fra eksempelvis USA, Argentina eller Israel. Venstre foreslår yderligere at stramme lønkravet for udlændinge fra for eksempel Kina, Thailand eller Pakistan, så de skal have sikret sig et job, der giver 400.000 kroner årligt, for at få lov til at flytte til Danmark.

Eigil Andersen kan ikke se nogen årsag til, at man skal pille ved den nuværende grænse på 375.000 kroner.

»Det er en grænse, som man helt bestemt bør fastholde,« siger han.