SF kræver nu ændringer af omstridte regler om mørklægning

For første gang vil et af partierne bag aftalen om offentlighedsloven ændre reglerne om mørklægning. Loven har ikke virket efter hensigten, lyder argumentet fra SF.

»Det ser ud som om, bestemmelserne misbruges til at lukke for sager, som offentligheden burde have indsigt i.« siger Lisbeth Bech Poulsen, retsordfører i SF. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den omstridte offentlighedslov bliver misbrugt af myndighederne.

Det mener SF, som ifølge Jyllands-Posten vil have ændret på reglen om både ministerbetjening og politikerbestemmelse, fordi reglerne bliver misbrugt til at mørklægge sager.

»Det ser ud som om, bestemmelserne misbruges til at lukke for sager, som offentligheden burde have indsigt i. Loven virker ikke efter hensigten og har udviklet sig til at være et demokratisk problem,« siger Lisbeth Bech Poulsen (SF), retsordfører i SF, til avisen.

Retsordføreren begrunder ønsket om at fjerne mørklægningsreglerne med, at der er set flere eksempler på, at loven er blevet brugt til at lukke ned for noget, som offentligheden burde have afgang til.

Hun fremhæver blandt andet Blackwater-sagen og mørklægningen af et notat fra 2007 om aftalen med Blackwater under Irak-krigen som eksempel på brug af loven, hvor den ikke burde være brugt.

Hos Venstres ordfører på området, Jan E. Jørgensen (V), falder Lisbeth Bech Poulsens argumenter til jorden. Til Jyllands-Posten forklarer han, at hvis SF virkelig er så utilfreds med aftalen, så kunne partiet have opsagt den før valget i stedet for at »spille hellige« i avisen nu og fremstille Venstre som »bad guys«.

Offentlighedsloven blev indført af S-R-SF-regeringen med støtte fra Venstre og Konservative i 2013. Det er især paragrafferne 24 og 27, der har været kritiseret for at indskrænke offentlighedens adgang til at få aktindsigt i ministerier.