SF: Kommuner skal kunne sælge grunde under markedspris

SF kalder det »problematisk«, at grundpriserne er høje i de større byer, og partiet vil nu gøre det muligt for kommunerne at sælge jord under markedspris. Overborgmester i København Frank Jensen støtter forslaget.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu skal det være muligt for landets kommuner at sælge jord under markedspris, lyder det fra SF. Høje grundpriser og dyre boliger er med til at opdele landets større byer i ghettoer.

Boligordfører Eigil Andersen (SF) stiller snart et beslutningsforslag i Folketinget, og han håber, at regeringen vil ændre lovgivningen.

»Det er vanskeligt at få bygget almene boliger til en pris, som folk kan betale i eksempelvis Nordhavnen. Det må ikke blive dem og os. Men vores samfund bliver opsplittet, når direktørerne bor i et kvarter, arbejderne bor i et andet, og socialt udsatte bor måske et helt tredje sted. Det har en værdi for os alle at kende andre menneskers hverdag og tilværelse. En af vejene til at opnå det er at have nogle blandede boligområder,« siger Eigil Andersen.

SFs forslag om, at kommunerne skal sælge jord under markedspris, kommer, efter en ny rapport fra By-, bolig- og landdistriksministeriet i mandags viste, at Danmarks fire største byer bliver mere og mere opdelt.

By-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) nedsatte i marts 2013 en tænketank, BYEN 2025, der onsdag udkom med 13 konkrete forslag. Heriblandt var et forslag om at tillade, »at kommunerne kan sælge jord under markedspris«.

I hovedstadsområdet er problemet med ghettoer fortsat størst. Her klumper borgere med lav indkomst sig sammen i områder som Vesterbro og Nørrebro, mens de rigeste bor i områder som Hellerup og Gentofte.

Forslaget om at lade kommunerne sælge jord under markedspriser bliver positivt modtaget af Københavns overborgmester Frank Jensen (S). Han kalder forslaget »ekstremt vigtigt og er »meget glad for, at regeringens egen tænketank anbefaler, at det bliver tilladt, at kommunerne kan sælge jord under markedspris for at sikre opførelse af flere almene og andre boliger til rimelige priser«.

Carsten Hansen støtter ikke direkte nogle af forslagene endnu, men han mener, det er vigtigt, at politikerne får kigget på rammebetingelserne i kommunerne, og at der kommer en debat om, hvorvidt de har »de rigtige værktøjer«.