SF: Kommission skal undersøge operationer med lejesoldatfirma

SF vil have Irak-kommissionen til at undersøge Danmarks samarbejde med et amerikansk lejesoldatfirma.

Holger K. Nielsen (SF). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske forsvar gennemførte under Irak-krigen operationer med det kontroversielle lejesoldatfirma, der dengang hed Blackwater.

Og de operationer bør den såkaldte Irak-kommission se nærmere på. Det siger udenrigsordfører for SF og tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) til Jyllands-Posten.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) oplyste i september til Forsvarets Forsvarsudvalg, at danske soldater under Irak-krigen har »foretaget taktisk koordination og gensidig støtte« med Blackwater.

Det er den melding, der nu får Holger K. Nielsen til at kræve, at kommissionen undersøger, om operationerne levede op til de folkeretlige krav.

Ifølge SF-ordføreren blev Danmark under Irak-krigen »tvunget til at operere sammen med folk, der, kan man vidst roligt sige, arbejdede på et ulovligt grundlag i forhold til de internationale konventioner, og det skal Irak-kommissionen selvfølgelig kigge på«.

Vagter fra Blackwater skød i 2007 17 civile irakere under en konvojkørsel i Bagdad.

Først efter flere år blev sagen taget op af en amerikansk domstol, og fire vagter blev i sommer kendt skyldige i overlagt mord, manddrab, uagtsomt manddrab og forsøg på manddrab, skriver Jyllands-Posten.

Kommissionens formand, Michael B. Elmer, siger, at kommissionen vil »holde øje« med sagen.