SF-kandidat vil forbyde Hizb ut-Tahrir

EP-kandidat Halime Oguz fra SF vil forbyde radikale islamiske organisationer som Hizb ut-Tahrir, selvom det strider mod Grundloven. Partiets gruppeformand afviser forslaget.

SFs daværende formand, Villy Søvndal (SF), bad i 2008 de såkaldte »mørkemænd« i den radikale, islamiske gruppering Hizb ut-Tahrir om at skride »ad helvede til«. Nu er en af Søvndals partifæller klar til at overgå ham.

Halime Oguz (SF), der er kandidat ved søndagens europaparlamentsvalg, vil nemlig forbyde både Hizb ut-Tahrir og den salafistiske gruppe Kaldet til Islam. Det skriver avisen Kommunen.

Halime Oguz mener, at de radikale islamiske tolkninger, som de to grupper prædiker, er så skadelige for integrationen af især unge og at det er uforsvarligt at blåstemple dem som legitime religiøse samfund.

»De her grupper skal forbydes. De skal stresses og pilles fra hinanden. Vi er ikke forpligtet til at støtte dem. Det er selvfølgelig et følsomt emne, men de her grupper er farlige og skaber radikale miljøer. Jeg har oplevet, hvordan de hjernevasker unge og udøver massiv social kontrol over piger. De påvirker muslimske skolebørn fra en tidlig alder, så de tager afstand fra danske venners adfærd,« siger Halime Oguz til Kommunen.

Et forbud mod regliøse grupper er som udgangspunkt i strid med foreningsfriheden og religionsfriheden. Men Halime Oguz hæfter sig blandt andet ved, at medlemmer af Hizb ut-Tahrir har overtaget magten i bestyrelsen i fodboldklubben Brøndby Strand IK, hvor de blandt andet har bandlyst alkohol og svinekød.

»De skal kunne udelukkes fra andre foreninger. Hizb ut-Tahrir skal ikke kunne benytte sig af demokratiet, når de grundlæggende er imod det. De arbejder for et kalifat (en islamisk stat, red),« siger hun.

Halime Oguz’ forslag om at forbyde radikale foreninger møder dog ikke forståelse hos ledelsen i SF. Gruppeformand Jonas Dahl (SF) mener, at radikale grupper skal bekæmpes med dialog og debat.

»Det må stå for hendes egen regning. Det er ikke partiets politik, og hun tegner ikke SF med de holdninger,« siger han til Kommunen og tilføjer:

»Vi har ytringsfrihed. Vi skal ikke forbyde foreninger, bare fordi de er tåbelige. Vi skal bekæmpe de holdninger med demokratiske midler.«

Villy Søvndal sagde i 2008, at SF overvejede at støtte et forbud mod Hizb ut-Tahrir. VK-regeringen forsøgte samme år at presse på for et forbud, men Rigsadvokaten vurderede, at det ville stride mod grundlovens paragraf 78, som sikrer foreningsfrihed.

BNB