SF: Jødernes sikkerhed skal skærpes

Danske jøders sikkerhed bør stå allerøverst på myndighedernes dagsorden, mener SF, som nu vil bede justitsministeren redegøre for processen omkring beskyttelsesbehovet.

Blomster ved den ved den jødiske synagoge i Krystalgade i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

»Vi kan altid diskutere, om vi skulle have gjort mere noget tidligere - det tror jeg måske nok, vi skulle have gjort. Men nu må det vigtige være at få indført den sikkerhed, som er påkrævet.«

Sådan siger retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) efter weekendens terrorangreb ved synagogen i indre København, hvor en jødisk vagtmand blev skudt og dræbt.

»Man må jo anerkende, at jøderne også er et mål, og derfor har de en velbegrundet frygt for at blive ramt. Jeg kan udmærket godt forstå behovet for politibeskyttelse, og det synes jeg også, vi skal se nærmere på,« siger hun.

Umiddelbart efter terrorangrebet i et jødisk supermarked i Paris i sidste måned opfordrede Det Jødiske Samfund i Danmark politiet og Justitsministeriet til at revurdere sikkerhedstruslen omkring de jødiske institutioner i landet. Men samfundets formand, Dan Rosenberg Asmussen, mener fortsat, der er behov for forbedringer af beskyttelsesniveauet.

»Vi mener desværre, at det er nødvendigt med mere politi foran synagogen, når der er gudstjenester, og foran skolen, når børnene kommer om morgenen,« siger han.

Og det er ikke et urimeligt krav, mener SFs retsordfører:

»Det her må ikke blive et spørgsmål om økonomi. Det skal være et spørgsmål om, at der skal laves tryghedsskabende foranstaltninger, og det er især på de tidspunkter, hvor der er mange mennesker omkring de her institutioner, der er brug for politibeskyttelse,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Personligt mener SFeren, at det er gået »lidt trægt« med at få fokus på jødernes sikkerhed:

»Man kan selvfølgelig godt ærgre sig over, at der ikke er sket mere endnu. Derfor vil jeg også bede ministeren redegøre for, hvor langt man er i denne her proces, for det må ikke tage en måned mere,« siger hun.

Tirsdag morgen genåbnede de jødiske institutioner i København efter weekendens terrorangreb.

»Livet skal gå videre. Terrorens mål er at få os til at ændre adfærd, og det skal vi modstå. Vi skal hurtigst muligt tilbage til vores normale liv,« siger Dan Rosenberg Asmussen.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) siger tirsdag til Information, at hun senere på ugen vil mødes med ledelsen af det jødiske samfund for at diskutere beskyttelsesbehovet oven på terrorangrebet.