SF: Ja til fleksibel arbejdstid - nej til senere pension

Danskerne skal have mulighed for at arbejde mere i nogle perioder og trappe ned i tid i andre, mener SF.

Arkivfoto: Danskerne skal have mulighed for at indrette sig med fleksibel arbejdstid. Sådan lyder det fra SF's formand, Pia Olsen Dyhr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Danskerne skal have mulighed for at indrette sig med fleksibel arbejdstid.

Sådan lyder det fra SF's formand, Pia Olsen Dyhr. I sin 1. maj-tale siger hun nej til højere pensionsalder, men ja til fleksibel arbejdstid for danskerne.

»Er det ikke også på tide, at vi sikrer reel frihed til langt flere danske lønmodtagere?«

»Dem, der knokler om natten. Dem, der har vagter i weekender og ferier. Dem, der arbejder ude i alt slags vejr. Jer. Alle jer, som får Danmark til at hænge sammen,« siger Pia Olsen Dyhr.

Hun lægger op til at »give alle lønmodtagere større indflydelse på længden på deres arbejdsuger«.

»Så sygeplejersken, pædagogen eller elektrikeren kan gå op eller ned i timer fra år til år efter behov. Så man kan gå til sin arbejdsgiver og sige: »Jeg har altså brug for at være mere sammen med mine børn, mens de er små««.

»Eller: »Jeg har brug for at komme op på 42 timer, mens jeg har tiden og kræfterne, så jeg kan få pengene til at strække til ungernes fodboldtræning og sommerferien,«« siger Pia Olsen Dyhr.

Hun fastslår, at det skal være frivilligt. Ikke noget som arbejdsgiverne kan tvinge lønmodtagerne til.

»Forslaget om fleksibel arbejdstid er blevet til virkelighed for ansatte i Københavns Kommune. Det har SF sikret. Og vi er klar til at gøre det i hele Danmark. Fordi arbejdsliv og familieliv skal hænge sammen.«

»Og fordi langt de fleste af os ikke lever for at arbejde. Vi arbejder tværtimod for at leve,« siger Pia Olsen Dyhr.

Derfor siger SF også klart nej til regeringens »hede drømme om at hæve pensionsalderen«:

»Alt for mange er allerede i dag nedslidte før pensionsalderen. Det er udfordringen. Og løsningen er ikke at skrue pensionsalderen yderligere i vejret,« siger Pia Olsen Dyhr.

Samme meldinger kommer fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i hendes 1. maj-tale.

Pia Olsen Dyhr opfordrer i stedet Christiansborg til at koncentrere sig om at finde løsninger, "så alle kan få en værdig exit fra et langt liv på arbejdsmarkedet".

»Ingen skal proppe sig med smertestillende piller for at klare arbejdsdagen eller finde ro til en nat uden smerter. For nogen er det lykken at fortsætte med at arbejde, til man er 70. Andre kan ikke - hverken fysisk eller psykisk.«

»Mennesker er forskellige. Job er forskellige. Det skal vi respektere,« siger Pia Olsen Dyhr.