SF: Hvorfor skulle Thorning lyve om jødebeskyttelse?

Det giver ingen mening at antage, at statsministeren bevidst har givet urigtige oplysninger om, hvornår der blev etableret bevogtning ved synagogen i forbindelse med terrorangrebet, mener SF.

ARKIVFOTO 2012 af SF's fungerende gruppeformand, Karina Lorentzen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor skulle statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) have nogen grund til at lyve om, hvornår der blev etableret bevogtning ved synagogen i forbindelse med terrorangrebet i København?

Det spørgsmål stiller SF, efter der endnu engang er skabt forvirring omkring, hvem der vidste hvad om beskyttelsen af jøderne - og hvornår.

En redegørelse af myndighedernes håndtering af terrorangrebet afslørede i sidste uge, at politiet først etablerede fast bevogtning ved synagogen, fire timer efter de første skud blev affyret ved kulturhuset Krudttønden. Det strider imod Thornings tidligere udtalelse om, at der blev etableret bevogtning med det samme.

I lørdagens Politiken såede en central kilde så tvivl om regeringens påstand om, at det var Politiets Efterretningstjeneste (PET), der gav et forkert billede af, hvornår synagogen blev beskyttet. Men mandag sagde Thorning til TV 2, at hun blot gengav de oplysninger, hun fik i dagene efter angrebet.

Og der er god grund til at tage statsministerens ord for troende, mener SFs retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).

»Jeg har bedt om en redegørelse for de her udtalelser, statsministeren kommer med. Men jeg har svært ved at se, at hun skulle have noget motiv for at sige nogle forkerte ting bevidst. Der var jo masser af mennesker til stede ved konfirmationen i synagogen, som kunne bekræfte, at der først kom bevogtning senere. Jeg vælger at tro, at der er nogen, der har bibragt hende et forkert billede,« siger hun.

Karina Lorentzen Dehnhardt forventer dog stadig, at Thorning redegør for, hvad hun reelt vidste om bevogtningen af synagogen, og hun forventer da også, at statsministeren bliver spurgt til det under spørgetimen i folketingssalen tirsdag.

»Jeg synes, vi skal lade statsministeren svare for sig selv. Men jeg har virkelig svært ved at se, hvorfor hun skulle gå ud med en halv vind og foregive, at der var hurtigere sikkerhed, end der var. Det ville være dødfødt at gå ud med forkerte oplysninger, når flere kunne bekræfte, hvornår der kom bevogtning,« siger SF-ordføreren.

Tirsdag understreger justitsminister Mette Frederiksen (S) i et svar til Folketingets Retsudvalg, at hun »af principielle grunde« ikke kan oplyse nærmere om, hvad PET og politiet har orienteret regeringen om på fortrolige møder, hvor terrorattentatet og sikkerheden er blevet drøftet.

»Men som det fremgik af mine bemærkninger på pressemødet 6. maj 2015 (da redegørelsen blev fremlagt, red.), svarer den tidslinje, som er blevet kortlagt ved evalueringen, ikke til det billede af tidsforløbet, som regeringen fik i dagene efter angrebene,« siger Mette Frederiksen.

Af svaret til Retsudvalget fremgår det dog også, at Statsministeriet allerede 16. februar blev orienteret om, at der først blev etableret fast bevogtning ved synagogen klokken 19.30. De oplysninger blev dog først fremlagt af regeringen i forbindelse med præsentationen af redegørelsen i sidste uge.