SF: Grænse for topskat skal op

SF vil hæve topskattegrænsen med 50.000 kr. om året. Samtidig skal beskæftigelsesfradraget hæves til gavn for de lavtlønnede. Skatteminister Kristian Jensen glæder sig over udmeldingen.

SFs udmelding om at sænke grænsen for topskat gør udsigterne til en stor skattereform lysere for statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topskattelettelser er ikke længere et skældsord i SF. Når regeringen til næste år indkalder til forhandlinger om en storstilet skattereform, er SF klar til at bruge fem mia. kr. på at hæve beløbsgrænsen for, hvornår man betaler topskat. Til næste år er topskattegrænsen på 347.000 kr., men den vil SF hæve med 50.000 til 397.000 kr.

»Den mest retfærdige måde at sænke topskatten på er at flytte beløbsgrænsen for, hvornår man betaler topskat. Det har aldrig været meningen, at den faglærte håndværker eller slagteriarbejderen skulle betale topskat,« siger SFs skatteordfører Jesper Petersen, der understreger, at SF mest går op i, at de lavest lønnede danskere skal nyde godt af den kommende skattereform.

»Hvis man sænker procenten for topskatten, så vil det først og fremmest komme de rigeste til gode. Og i SF ønsker vi jo ikke at belønne topadvokaten.«

Men topadvokaten får jo også glæde af, at I vil hæve beløbsgrænsen for topskatten?

»Ja, det er klart. Men fordelingen er relativt set mest til gavn for den faglærte håndværker og den LO-ansatte,« siger Jesper Petersen.

Er SF helt afvisende over for at sænke topskatteprocenten?

»Det har jeg svært ved at forestille mig SF medvirke til. Hver en krone til at lempe topskatten bør gå til at hæve grænsen for, hvornår man skal betale den,« siger Jesper Petersen.

Som det første politiske parti har SF nu meldt ud, hvordan et kommende skattesystem skal skrues sammen. Forslaget indebærer en samlet sænkning af indkomstskatten på 15 mia. kr. Fuldt finansieret, understreger SF. Pengene skal komme fra højere grønne afgifter, højre selskabsskat, højere skat for landbruget og et loft på 100.000 kr. for fradraget på pensionsindbetalinger.

»Samlet set vil vores forslag komme de lavest lønnede mest til gode,« fastslår Jesper Petersen.

Tilfredshed hos R, V og K

Skatteminister Kristian Jensen (V) glæder sig over, at SF anerkender behovet for en skattereform. Han hæfter sig især ved, at det nu tilsyneladende også er gået op for SF, at der er et problem med de høje marginalskatter.

»Man skal glæde sig over det, når folk kommer på bedre tanker. Derfor glæder jeg mig over, at SF peger på, at der er et problem i forhold til beskatningen af de højeste indkomster, ligesom vi er enige om, at der skal ske noget med beskatningen af de laveste indkomster,« siger Kristian Jensen.

Lavere skat har i mange år været en konservativ mærkesag. Om SFs skatteplan til i alt 15 mia. kr., siger Lene Espersen:

»Det er godt, hvis der er flere partier, som bakker op om det, som har været et konservativt krav i mange år; nemlig at få lavet en skattereform, som sænker skatten på arbejde. Men jeg vi se det konkrete forslag, før jeg kommenterer det.«

Den radikale leder, Margrethe Vestager, siger, at hendes parti længe har villet sætte skatten ned til maksimum 41 pct. for de fleste samtidig med at hæve beskatningen af energi, brændstof og forurening,

»Derfor er det altid positivt, når andre partier tænker i samme retning, om det er Fogh eller Villy,« siger Margrethe Vestager.

Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard har ikke meget til overs for SF-forslaget. Det er utidigt, når Skattekommissionen først spiller ud med sine anbefalinger til februar, mener hun: »Jeg vil opfordre alle til at holde inde med betragtningerne. Det er altså lidt kludder, hvis man går ud nu og bokser mod hinanden,« siger hun.