SF-formand tror på kommunal fremgang efter rædselsvalg

SF skal repræsenteres i flere kommunerne. Og partiet skal vinde mandater og borgmesterposter, siger formand.

Valget vil nemlig ifølge partiformand Pia Olsen Dyhr vise, om partiet er tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når de danske vælgere 21. november skal sammensætte de 98 nye kommunalbestyrelser, der skal styre landets skoler, plejehjem og daginstitutioner de næste fire år, er det afgørende for SF, at partiet går frem.

Valget vil nemlig ifølge partiformand Pia Olsen Dyhr vise, om partiet er tilbage. Det siger hun i et interview med Ritzau om partiets succeskriterier ved valget.

For at forklare, hvor vigtigt valget er for SF, skruer hun tiden fire år tilbage til det seneste kommunalvalg i 2013. Her mistede SF to tredjedele af sine kommunalbestyrelsesmedlemmer.

Det var lige efter den meget omtalte lockout af folkeskolelærerne, hvor regeringen, som SF var med i, havde grebet ind i striden om lærernes arbejdsforhold.

»Men det var ikke kun det. Der var også andre beslutninger, vi havde truffet i regeringen, folk var vrede over,« fortæller Pia Olsen Dyhr.

»Det var meget hårdt for SF. På den baggrund mener jeg faktisk godt, at vi kan gå frem,« siger hun.

»Min forventning er, at vi kommer til at være repræsenteret flere steder, end vi er i dag. Og så skal vi også gå frem i mandater. Og så forventer jeg også, at vi har en borgmester eller to efter valget,« lyder ambitionen.

Hun nævner konkret SF-spidskandidat Tonni Hansen på Langeland og spidskandidaten i Syddjurs Kommune, Kirstine Bille, som mulige SF-borgmestre.

For selv om den populære SF-borgmester i Lejre, Mette Touborg, har forladt politik, så tror Pia Olsen Dyhr, at partiet rummer profiler, der kan gøre Touborg og SF-borgmestre før hende kunststykket efter.

Derudover håber Pia Olsen Dyhr at bevare SF's borgmesterpost i København og rådmandsposten i Aarhus.

»Det går bedre for SF landspolitisk, end det gjorde ved sidste kommunalvalg. Det håber jeg selvfølgelig smitter af,« siger hun.

»Den anden ting er, at jeg kan se og mærke forskel. Jeg ved godt, at det er lidt føle-føle-agtigt. Men jeg kan mærke den begejstring, der er. Det var ikke helt den samme følelse for fire år siden.«

/ritzau/