SF-formand retter skarp kritik af regeringens flygtningeindsats

Regeringens kurs på integrationsområdet er alt for uklar og præget af tom snak, lyder kritikken fra SF-formand Pia Olsen Dyhr i forbindelse med det kommunalpolitiske topmøde i Aalborg.

SF-formand Pia Olsen Dyhr (SF) angriber nu regeringen for at nøle med sin indsats på integrationsområdet, der skal sende flere flygtninge i job. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SF-formand Pia Olsen Dyhr (SF) angriber nu regeringen for at nøle med sin indsats på integrationsområdet, der skal sende flere flygtninge i job.

I forbindelse med det kommunalpolitiske topmøde i Aalborg, der afholdes torsdag og fredag, anklager SF-formanden regeringen for »tom snak og en uklar kurs i integrationsspørgsmålet«.

»Regeringens udmeldinger stikker i mange forskellige retninger. Den ene dag kritiserer Morten Østergaard (R) kommunerne. Den næste roser han dem. Den ene dag siger Helle Thorning-Schmidt (S) i sin nytårstale, at flygtninge skal i nyttejob. Den næste nævnes det ikke med et ord. Jeg hører meget snak, men vi har stadig ikke set noget konkret fra regeringen,« siger Pia Olsen Dyhr i en skriftlig kommentar.

En analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) viste for nylig, at kun hver fjerde af de 7.700 flygtninge, der kom til Danmark mellem år 2000 og 2003, er i job ti år senere.

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard har kaldt tallene »en falliterklæring« for den danske integrationsindsats, og han har bebudet, at regeringen er på vej med et integrationsudspil, der blandt andet skal understøtte kommunernes modtagelse og integration af flygtninge.

I sin tale på det kommunalpolitiske topmøde var budskabet fra Morten Østergaard, at kommunerne skal oppe sig, når det gælder om at få flygtninge og indvandrere i job og uddannelse, og han erklærede sig parat til at svinge pisken over de kommuner, der ikke gør nok.

»Der er ret store forskelle i jeres resultater for at få flygtninge i job eller uddannelse. Ingen kan sige, at indsatsen er god nok,« lød beskeden til kommunerne fra økonomi- og indenrigsministeren.

Men det er for ukonkret, lyder kritikken fra SF. Pia Olsen Dyhr vil have regeringen til at melde klart ud, om flygtninge reelt skal sendes i nyttejob, når de kommer til Danmark.

»I SF har vi sagt, at vi bør fokusere på at få indvandrere i rigtige job. Vi vil have regeringen til at se på mulighederne i de brancher, hvor der i dag arbejder rigtig mange østeuropæere. Kommunerne har allerede i dag problemer med at skaffe nok nyttejob, og vi risikerer at tage arbejde fra folk i regulære job. Så hvorfor ikke lære af de kommuner, der i dag har succes med at få indvandrere i rigtige job?« siger SF-formanden.

SF foreslår, at indvandrere især skal opkvalificeres til at få arbejde i de brancher, der i forvejen er præget af udenlandsk og ufaglært arbejdskraft.

Derudover vil partiet have regeringen til at oprette et rejsehold, der kan indsamle viden og erfaringer fra de kommuner, der er gode til at få flygtninge i job, og sprede dem til resten af landet.